‘Gaddafi akkoord met bemiddeling in Libië’

Gaddafi en Chavez in september 2009. Foto AFP.

Het regime van Gaddafi accepteert een voorstel van Venezuela voor bemiddeling bij de politieke crisis in het land. Dat zei een woordvoerder van de Venezolaanse regering vanmiddag tegen de Libische krant Yosberides.

Venezuela wil volgens de krant een internationale commissie instellen die moet gaan toezien op onderhandelingen tussen Gaddafi’s regime en de demonstranten die zich verzetten tegen zijn dictatuur. De Braziliaanse president Lula zou die commissie volgens Venezuela kunnen leiden.

Het initiatief van Chavez’ Venezuela is volgens Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de situatie in Libië volgt, niet erg kansrijk. Maar daar is het de Venezolaanse president ook niet om te doen, legt ze uit:

“Chavez en Gaddafi, maar dat geldt ook voor Ahmadinejad, leiden allemaal radicale regimes en trekken graag aandacht. Dit voorstel van Chavez is daar ook een voorbeeld van, omdat iedereen het er nu verder over eens is dat Gaddafi af moet treden. Ik verwacht niet dat dit ergens toe gaat leiden.”

Libische oppositie ziet niets in voorstel
Gaddafi zou hoogstpersoonlijk met Chavez gesproken hebben en akkoord zijn met de bemiddeling om een “einde aan de crisis” in zijn land te maken. De Arabische Liga heeft het voorstel van Chavez “in beraad”.

Mustafa Abdel Jalil, het hoofd van de oppositionele Nationale Libische Raad, zei tegen Al-Jazeera dat de oppositie het plan van besprekingen met Gaddafi verwerpt en dat hij geen contact heeft gehad met de Venezolaanse regering.