Franse straatfotograaf JR maakt een documentaire

Women are Heroes Regie: JR. In: 7 bioscopen.*****

De Franse straatfotograaf JR is een soort Banksy met een sociaal geweten. De even onzichtbare en anonieme JR reist met zijn camera de wereld rond om op een originele en provocerende manier verslag te doen van de misstanden die hij aantreft.

Zeer bekend is bijvoorbeeld zijn project Face2Face waarvoor hij grote portretten van Israëliërs en Palestijnen met dezelfde beroepen aan weerszijden van de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever plakte. Die mix van politiek en guerrillakunst leverde hem de naam ‘artivist’ op. Over Face2Face werd door Gmax (Gérard Maximin) al de documentaire Faces gemaakt. En nu heeft JR zelf de camera ter hand genomen voor een film over zijn fotoproject Women are Heroes, . Daarvoor interviewde hij vrouwen uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro, Kibera (Nairobi),Phnom Penh en Kasjmir en hij portretteerde hun gezichten in extreme close-ups over de daken en muren van hun huizen, of plakte ze over stukken grond zo groot als voetbalvelden.

Het resultaat is een even hippe als geëngageerde visuele symfonie, die een grote esthetische zeggingskracht paart aan de grimmigheid van levens. Voortgestuwd door de muziek van Massive Attack wordt de film een reis, een trip langs levens van vrouwen die even heldhaftig als gewoon zijn.