Flink minder winst voor Ahold

Koninklijke Ahold nv heeft flink minder winst geboekt in het vierde kwartaal dan een jaar eerder, door hogere belastingen en tegenvallende resultaten uit joint ventures.

Ahold denkt dat ook 2011 weer een lastig jaar voor de levensmiddelensector zal zijn, waarbij klanten vooral naar de prijs kijken. De nettowinst daalde met 42,3% tot 154 miljoen euro, van 267 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2009. Het bedrijfsresultaat voor rente en belasting (EBIT) nam met 13,5% tot 295 miljoen euro, van 341 miljoen euro. De onderliggende operationele retailmarge bedroeg 4,7%.

Negatieve beïnvloeding door kosteninflatie
De onderneming stelt dat de operationele marge in het vierde kwartaal negatief werd beïnvloed door kosteninflatie die niet helemaal aan de klant werd doorberekend.
Ahold boekte een negatief resultaat uit joint ventures in het vierde kwartaal van 3 miljoen euro negatief, terwijl dat een jaar eerder nog een positief bedrag van EUR39 miljoen was. De daling werd veroorzaakt door ICA, dat in het vierde kwartaal een belastingvoorziening van 70 miljoen euro moest opnemen, waarvan 42 miljoen euro voor Ahold.

Analisten geraadpleegd door FactSet hadden een nettowinst verwacht van 237 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 349 miljoen euro.

In januari had het supermarktbedrijf al bekendgemaakt dat de omzet in het laatste kwartaal van 2010 met 5,5% was gestegen, door een week extra verkoop en lichte volumegroei.

Ahold stelt een dividend voor van 0,29 euro per aandeel, 26% meer dan over 2009. Ook kondigt de retailer een nieuwe programma voor inkoop van aandelen aan ter waarde van EUR1 miljard. Het programma heeft een duur van 18 maanden.

Het aandeel is woensdag gesloten op 9,70 euro.