Eind juli verkiezingen in Tunesië

Interim-president Mebazza kondigde vanavond op de staatstelevisie verkiezingen aan. Foto AP.

Tunesië organiseert op 24 juli verkiezingen om een grondwetgevende vergadering te kiezen. Dat maakte interim-president Fouad Mebazza vanavond bekend in een toespraak op de staatstelevisie.

De grondwetgevende vergadering moet na de verkiezingen een nieuwe grondwet gaan schrijven. Tunesië heeft een nieuwe grondwet nodig om eerlijke presidents- en parlementsverkiezingen te kunnen organiseren.

Interim-regering van plan tot verkiezingen aan te blijven
Mebazza kondigde in zijn tv-toespraak ook aan dat hij en de interim-regering aanblijven tot aan de verkiezingen. De grondwetgevende vergadering kan daarna besluiten of direct een nieuwe regering wordt benoemd of dat de oude interim-regering mag blijven tot er nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen hebben plaatsgevonden.

De politieke hervormingen in Tunesië volgen op een volksopstand die oud-president Ben Ali half januari tot een vlucht uit het land dwong. Na zijn vertrek hielden de protesten tegen de door zijn vertrouwelingen beheerste interim-regering aan. Afgelopen zondag nog stapte premier Ghannouchi op na wekenlange straatprotesten.

Lees hier meer over Tunesië.