Egyptische premier Shafiq treedt af na desastreus televisie-optreden

De Egyptische premier Ahmed Shafiq is vanmorgen afgetreden na een wekenlange roep vanuit de oppositie om zijn vertrek. Dat heeft de Opperste Militaire Raad, nu het hoogste gezag in Egypte, bekendgemaakt.

Oud-luchtmachtcommandant Shafiq gold als vertrouweling van de vorige maand afgetreden president Mubarak. Na Mubaraks vertrek nam het leger het bestuur van het land over. Shafiq bleef.

Het leger controleert, bij afwezigheid van de politie, het openbare leven. Er is een avondklok in Egypte, en het leger zegt te werken aan een hervorming van de grondwet. De onrust onder de oppositie groeit over berichten van geweld en intimidatie door militairen. Demonstrant Amr Abdallah kreeg om onduidelijke redenen in een spoedproces vijf jaar cel.

Volgens de verzamelde oppositiegroepen was Shafiq veel te nauw bij het oude regime betrokken. Voor morgen staat een grote demonstratie gepland in Kairo, waar het vertrek van Shafiq de belangrijkste eis was.

Shafiqs aftreden volgt op een desastreus televisieoptreden van de premier, gisteravond. Hij werd in een rechtstreeks uitgezonden debat uitgescholden door Egyptes bekendste schrijver, Alaa al-Aswany. Hij beschuldigde de premier ervan te weinig hervormingen door te voeren, en bespotte zijn verdiensten als minister van Transport. Shafiq begon na verloop van tijd terug te roepen. Bloggers en analisten noemden het optreden unaniem dodelijk voor Shafiqs politieke carrière.

Shafiq wordt opgevolgd door de weinig bekende technocraat Essam Sharaf. Onder oppositiegroepen bestaat weinig weerstand tegen Sharaf, omdat hij zich nooit openlijk heeft ingelaten met Mubaraks partij, de NDP.