Een ondermaatse, niet overtuigende horrorfilm

scene uit de film The Rite (2011) FOTO: Warner Bros RUTGER HAUER as Istvan Kovak in New Line Cinema’s psychological thriller “THE RITE,” a Warner Bros. Pictures release.
scene uit de film The Rite (2011) FOTO: Warner Bros RUTGER HAUER as Istvan Kovak in New Line Cinema’s psychological thriller “THE RITE,” a Warner Bros. Pictures release. Courtesy Warner Bros. Ent Inc.

The Rite Regie: Mikael Håfström. Met: Anthony Hopkins, Rutger Hauer. In: 36 bioscopen.**

The Rite is op te vatten als een commercial voor de in 2005 gestarte exorcismeopleiding van het Vaticaan. De behoefte aan duiveluitdrijvingen schijnt explosief te zijn toegenomen. Tenzij het niet echt de duivel is die zich meester heeft gemaakt van de bezetenen, maar er een andere oorzaak is voor hun ziektebeeld.

The Rite speelt zich tussen deze polen af. Michael Kovak, de Amerikaanse priester in opleiding die naar Rome trekt om er de exorcismecursus te volgen, is een scepticus die liever wetenschappelijke verklaringen zoekt voor rare fenomenen. Maar zijn gezonde dosis scepsis wordt uitgedaagd door zijn ontmoeting met de topexorcist van het Vaticaan, vader Lucas (Anthony Hopkins). Die ziet overal het werk van de duivel in, ook al zijn er tekenen dat een jong meisje wellicht door haar vader is misbruikt. Wie heeft gelijk, Michael of vader Lucas?

The Rite van de Zweedse regisseur Mikael Håfström, die ook het geflopte Shanghai maakte, overtuigt het meest als het voorzichtig de oorzaken van duivelse bezetenheid onderzoekt. Bestaan demonen echt of is er een rationelere verklaring mogelijk?

Hoewel de film gebaseerd is op het nonfictieboek The Rite.The Making of a Modern Exorcist van journalist Matt Baglio – over de exorcismecursus van een Amerikaanse priester – verwordt de film tot een ondermaatse, niet overtuigende horrorfilm. Hopkins houdt zich lang in, maar als vader Lucas zelf ook bezeten raakt door de duivel, wordt zijn rol een lachwekkende karikatuur van Hannibal Lecter.