Een nieuwe club voor kakkers en 'gewone arbeiders'

De hockeyverenigingen Tilburg en Forward gaan fuseren. Met dank aan het carnaval, waar leden van beide clubs vriendschap sluiten.

Door de bossen komen de jongste hockeyers van hockeyclub Tilburg aangefietst. Het is woensdagmiddag, de trainingsdag van de jeugd. De fusie tussen TMHC Tilburg (opgericht in 1925) en TMHC Forward (opgericht in 1930) is het gesprek van de dag. Gisteren werd het definitief: op 1 juli 2011 fuseren de twee verenigingen.

De clubs wilden al langer fuseren om tophockey in de regio te waarborgen. „Met slechts twaalfhonderd leden heb je te weinig vrijwilligers en een te klein netwerk”, aldus Rik Krens, voorzitter van Tilburg. „Met een klein netwerk haal je weinig sponsors binnen.”

Tien jaar geleden stemden de leden echter tegen een fusie. Zes jaar later ketste Tilburg de fusie af vanwege de beoogde locatie van het nieuwe complex. De kinderen zouden een grote weg moeten oversteken om het nieuwe complex te bereiken. Nu speelt een externe factor mee. „Het complex van Willem II moet worden uitgebreid met een regionaal opleidingscentrum”, legt Paul Schoutens, voorzitter van Forward uit. „Het complex van Forward is daarvoor de ideale locatie dus kwam het handig uit als wij zouden verhuizen.”

Mede daarom wil de gemeente Tilburg investeren in een nieuwe hockeybolwerk. „Ook de provincie wil investeren in verband met het Olympisch Plan Brabant”, vertelt Schouten. „Er moeten zoveel mogelijk topsportlocaties komen in verband met de mogelijke Spelen in 2028 in Nederland. Door dit alles werd een fusie nog interessanter.”

De voorzitters verwachten meer inkomsten. „Het nieuwe topcomplex zal aantrekkelijk worden voor de zakenwereld en door een verhoging van de sponsorgelden, kunnen we meer faciliteiten aanschaffen en een betere trainersstaf samenstellen”, meent Schoutens. Met de top bedoelt hij dat zowel de mannen als de vrouwen over drie jaar in de hoofdklasse moeten uitkomen. „We hebben het niet over de play-offs maar we willen twee stabiele hoofdklasseteams”, aldus Krens.

Bij hockeyclub Tilburg lijkt iedereen enthousiast. 98 procent van de leden stemde tijdens de algemene ledenvergadering voor de fusie. „Als twee clubs samengaan, komt er meer geld vrij en zijn er meer faciliteiten te verkrijgen. Ook zal er meer talent naar voren komen”, zegt Peggy Geerts, van wie twee dochters bij Tilburg hockeyen. Zo denkt eigenlijk iedereen erover.

Clubhuisbeheerder Ton Rooijens (64) kijkt vanuit het clubhuis van Tilburg tevreden toe. „Vijftien jaar geleden was een fusie onmogelijk”, zegt hij. Rooijens, wiens ouders de club 85 jaar geleden mede opgericht hebben, doelt op de cultuurverschillen. „In de tijd van ons pa en ma zeiden ze ‘u’ tegen ons. Wij waren de elite en zij de gewone arbeiders.” Maar volgens Rooijens zijn de verenigingen steeds meer naar elkaar toegegroeid. „Tegenwoordig komen ruim zeshonderd van onze leden uit de wijk Reeshof. Dat zijn meer de ‘gewone’ mensen, een heel ander type volk dan die uit Zorgvlied. Onze club is nu een mix.”

Ook het carnaval heeft ervoor gezorgd dat de leden van de clubs beter met elkaar kunnen opschieten, meent Ton Groels (71), voormalig voorzitter en adviseur van het bestuur van Forward. „Culturele verschillen zijn door het carnaval uit de weg geholpen.” De leden van beide clubs kennen elkaar uit de Raad van Elf en van het feesten in de stad. „Carnaval verbroedert.”

Toch is niet iedereen bij Forward optimistisch over de fusie. Lonneke en Trisha uit meisjes B maken in het clubhuis nog wat huiswerk. „Voor de club is het goed maar om samen te gaan met die mensen…? Dat lijkt me niets. Het zijn een beetje de kakkers.” Twee moeders langs het veld, die niet met hun naam in de krant willen, vrezen voor de lagere teams. „Voor het tophockey is het goed maar de teams daaronder zullen minder aandacht krijgen.”

Laurine Teunissen (20) maakte aan het eind van vorig seizoen de overstap van Tilburg naar Forward en speelt in het eerste vrouwenteam. „De culturen verschillen inderdaad. Hier is het wat gezelliger en informeler. Bij Tilburg-vergaderingen zit iedereen in een jasje met een dasje terwijl ze hier in een gezellige outfit komen.”

Toch denkt ze dat de fusie zal slagen, vooral omdat de laatste jaren veel leden van de ene vereniging overstappen naar de andere. „Bij Forward is de meidenlijn beter en bij Tilburg juist de jongenslijn. De meiden trekken hierheen en de jongens daarheen. We vullen elkaar dus mooi aan. Tachtig procent van onze leden is voor de fusie. Het zal even wennen zijn maar iedereen zal zich snel aanpassen.”