Drie Nederlandse militairen gevangen genomen in Libië

Residents of the north central town of Benghazi wave an old Libyan flag as others celebrate burning books authored by Libyan ruler Moamer Kadhafi at a local park in the city on March 02, 2011. Kadhafi warned the West on Wednesday against intervening to support the rebellion against him, saying that would unleash a "very bloody war" in which "thousands of Libyans would die." Speaking live on state television, Kadhafi again blamed Al-Qaeda for the challenge to his 41-year iron-fisted rule, saying the objective was to control Libya's land and oil and promising to fight to the last man and woman. TOPSHOTS / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Residents of the north central town of Benghazi wave an old Libyan flag as others celebrate burning books authored by Libyan ruler Moamer Kadhafi at a local park in the city on March 02, 2011. Kadhafi warned the West on Wednesday against intervening to support the rebellion against him, saying that would unleash a "very bloody war" in which "thousands of Libyans would die." Speaking live on state television, Kadhafi again blamed Al-Qaeda for the challenge to his 41-year iron-fisted rule, saying the objective was to control Libya's land and oil and promising to fight to the last man and woman. TOPSHOTS / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Benghazi, gisteren. Foto AFP / Roberto Schmidt

Drie Nederlandse militairen zijn dit weekend tijdens een evacuatiemissie gevangen genomen in de Libische stad Sirte. Dat heeft Defensie vannacht bekendgemaakt.

Ze werden zondag gevangengenomen door militairen loyaal aan de Libische leider Moammar Gaddafi. Om veiligheidsredenen zijn er vandaag pas mededelingen over gedaan. Defensie voert onderhandelingen over hun vrijlating. De families zijn op de hoogte gebracht.

De militairen waren met een helikopter naar de stad op het midden van de kust van Libië gevlogen om twee evacués op te halen, onder wie één Nederlander. Zij zouden via de ambassade in Tripoli inmiddels het land al uit zijn.

‘Militairen worden goed behandeld’
“Er is op diverse manieren op hoog niveau contact met de Libische autoriteiten,” aldus een woordvoerder vanochtend in het NOS Journaal. “Voor zover wij weten worden de militairen goed behandeld.”

Omdat er geen andere mogelijkheid was om de Nederlandse staatsburger te evacueren is besloten om hem met de boordhelikopter van het fregat Hr. Ms. Tromp op te halen. “Bekend was dat de situatie op het moment van de operatie kon verslechteren,” zei de woordvoerder. “Maar er was geen enkele andere manier om hem op te halen.”

Gewapende Libische eenheden hielden de boordhelikopter aan de grond. De evacués, naast de Nederlander ook een Europeaan van wie de nationaliteit niet bekend is gemaakt, werden overgebracht naar de Nederlandse ambassade in Tripoli en konden het land verlaten.