De VVD roept in koor: de grootste!

De VVD rekent op 16 zetels in de Eerste Kamer. Een winst van twee zetels ten opzichte van 2007.

Het citaat: „Dit is een matige uitslag, niet voor het CDA, noch voor onze partij, maar wel voor de PVV”, zei partijprominent Hans van Baalen, halverwege de avond, toen het er voor de coalitie niet goed uitzag.

Waarom zei hij dit? Of de coalitie nu een meerderheid krijgt of niet, Hans van Baalen kon daar op de uitslagenavond niets meer aan veranderen. Wel kon hij proberen de interpretatie van de cijfers te beïnvloeden. En hij kreeg gehoor. Enkele journalisten hingen gisterenavond aan zijn lippen. Want zoals altijd met goede spin, heeft Van Baalen, lid van het Europees Parlement, niet per se ongelijk. Al is de PVV de grootste winnaar van deze verkiezingen, de partij boekt minder winst dan op grond van de peilingen verwacht mocht worden. Het kan voor de VVD geen kwaad dat te benadrukken, om te voorkomen dat voorpagina’s met de PVV- winst openen. En de VVD? Als medewerkers om hun analyse werd gevraagd, riepen ze in koor: „De grootste!”

Wat zeiden de anderen? In de tent die de VVD voor de gelegenheid aan het partijkantoor had gebouwd, varieerde de sfeer de hele avond van optimistisch tot licht gespannen. „Wat een razend spannende avond”, zei partijleider en premier Mark Rutte kort na middernacht, met pretogen. „Het zou kunnen dat we het gaan halen.” En de avond deed hem denken aan die in juni, na de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

En de muziek? De liberalen hadden geen muziek opstaan, gisteravond. Toen Rutte verscheen, begon de zaal „Mar-ruk! Mar-ruk!” te roepen.