De oppositie is een chaos

In Benghazi in het oosten van het land heerst een bestuurlijke chaos.

Een nieuwe coördinerende raad kan het zelfs niet eens worden over een naam.

Rebels wave a Kingdom of Libya flag as they ride on top of a tank on the outskirts of Ajdabiyah, on the road leading to Brega, March 2, 2011. The flag which was used when Libya gained independence from Italy in 1951, has been used as a symbol of resistance against Libya's leader Muammar Gaddafi in the recent protests. REUTERS/Goran Tomasevic (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Rebels wave a Kingdom of Libya flag as they ride on top of a tank on the outskirts of Ajdabiyah, on the road leading to Brega, March 2, 2011. The flag which was used when Libya gained independence from Italy in 1951, has been used as a symbol of resistance against Libya's leader Muammar Gaddafi in the recent protests. REUTERS/Goran Tomasevic (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De opstand in Oost-Libië is spontaan begonnen en verloopt chaotisch. De bewoners worstelen met de organisatie van hun gebied, dat ze hebben bevrijd van Moammar Gaddafi. Tijdens de eerste vergadering van de zojuist gevormde overkoepelende bestuursraad in Benghazi, de op een na grootste stad van Libië, loopt iedereen ongehinderd naar binnen. In het lawaai proberen de twintig leden een naam voor de raad te vinden en bevoegdheden te bepalen. Ze komen er niet uit. „Laten we ons voorlopige interim-raad noemen”, zegt Ali al-Maghrabi, geestelijke en hoofd van het comité voor religieuze zaken. „Als we ons maar geen tijdelijke regering van Libië noemen”, werpt een ander raadslid tegen.

Buiten het gerechtshof, het zenuwcentrum van de nieuwe bestuurders in Benghazi, werpen duizenden jongeren een muur van donderend geluid op, met oproepen aan de bewoners van de hoofdstad Tripoli om Gaddafi te verdrijven. De hoop op een snelle val van de Libische leider is afgenomen na interviews met internationale media waarin Gaddafi duidelijk maakte ieder verzet te zullen trotseren. De noodzaak om het machtsvacuüm te vullen neemt toe. Het succes van Gaddafi’s regime was de vernietiging van iedere politieke stroming. De oppositie is totaal gefragmenteerd.

Overgelopen ministers van de Libische leider melden zich in het oosten, in de hoop een rol te kunnen spelen in een nieuw regime. In Al-Bayda kondigde ex-minister van Justitie Mustafa Mohamed Abud Ajleil eerder deze week een tijdelijke regering af. Hij werd direct teruggefloten door andere opposanten en leidt nu alleen de voorlopige bestuursraad van Bayda.

„We moeten voorzichtig zijn met vormen van alternatief bestuur”, zegt geestelijke Ali al-Maghrabi. „Gaddafi heeft ons er al van beschuldigd dat wij Oost-Libië willen afscheiden. We moeten hem niet in de kaart spelen. Bovendien zijn er ook bevrijde steden in het oosten waarmee we nog geen contact hebben kunnen leggen.”

In die chaos heeft ook ex-minister van Binnenlandse Zaken Abdel Fattah Younes al-Abidi zich als leider aangeboden. Ali al-Maghrabi zwaait driftig met zijn handen. „Nee, hem willen we niet. We laten hem ongemoeid, maar hij mag zeker geen functie bekleden. Hij heeft bloed aan zijn handen, zoals zoveel van Gaddafi’s vroegere medewerkers die zich nu bij ons melden.”

De rekrutering van jongeren die willen vechten is in volle gang. Overal melden zij zich voor het geplande offensief richting Tripoli. Generaal Ahmed Saad al-Gataani leidt het militaire comité dat de aanval moet leiden. Hij dacht een onafhankelijk comité te leiden, maar kreeg gisteren te horen onder gezag te staan van de burgers van de coördinerende interim-raad van Benghazi. Het is tekenend voor de chaos bij de rebellen.