D66: al bijna gewend aan winnen

D66 rekent op 6 zetels in de Eerste Kamer. Een winst van vier.

Het citaat: „Voor de vierde keer op rij hebben we bij de verkiezingen gewonnen. Dit is een fantastische uitslag”, zei partijleider Alexander Pechtold.

Waarom zei hij dit? In 2009 won D66 bij de Europese verkiezingen. Vorig jaar bij de verkiezingen voor de gemeenteraad en de Tweede Kamer won de partij opnieuw. En gisteren dus weer. D66 behaalde acht procent van de stemmen, meer dan drie keer zoveel als in 2007. De partij zal naar verwachting Statenleden leveren in alle twaalf provincies. Nu heeft de partij negen statenleden in zeven provincies.

Wat zeiden de anderen? Die waren blij, maar minder blij dan bij voorgaande verkiezingen. Winnen begint voor D66 normaal te worden. Vooraf had iedereen op vijf à zes zetels gerekend, dus de uitslag zorgde niet voor een extra vreugdedans. En de toekomst moet nog mooier worden. „Onze opmars gaat gewoon door”, verkondigde Roger van Boxtel, lijsttrekker voor de Eerste Kamer, alvast. Hij zei verder dat zijn partij „het kabinet hinderlijk zal gaan volgen.”

En de muziek? I’ve got a feeling van Black Eyed Peas. Er was heel veel dansbare muziek, het was zelfs zo gezellig bij D66 dat, toen alle andere partijen al naar huis waren, een CDA-woordvoerder een biertje kwam drinken. En om half twee liep ook PvdA’er Marleen Barth binnen. Ze bleef.