Carnaval brengt twee hockeyclubs bij elkaar

De hockeyclubs Tilburg en Forward vertegenwoordigden vroeger elite en arbeiders.

Op 1 juli gaan ze fuseren en spelen op het vernieuwde terrein van Tilburg.

Nederland, Tilburg, 02-03-2011 Kinderen trainen bij hockeyclub TMHC Tilburg. De club gaat in julie fuseren met voormalig concurent Forward. Foto: Joyce van Belkom
Nederland, Tilburg, 02-03-2011 Kinderen trainen bij hockeyclub TMHC Tilburg. De club gaat in julie fuseren met voormalig concurent Forward. Foto: Joyce van Belkom Joyce van Belkom

Door de bossen komen de jongste hockeyers van hockeyclub Tilburg aangefietst. Het is woensdagmiddag, de trainingsdag van de jeugd. Langs het veld staan wat ouders met elkaar te praten. Het gesprek van de dag is de fusie tussen TMHC Tilburg (opgericht in 1925) en TMHC Forward (opgericht in 1930), de club die ruim vier kilometer verderop ligt.

In de afgelopen tien jaar werd er al twee keer eerder geprobeerd om de clubs samen te voegen, maar gisteren is het definitief geworden. Op 1 juli van dit jaar fuseren de twee verenigingen. De nieuwe club zal gaan bestaan uit ruim 2.300 leden. Momenteel komen de hockeyers van Tilburg uit in de hoofdklasse, ze bekleden echter de laatste positie.

De vrouwen spelen in de eerste klasse. Zowel de mannen als vrouwen van Forward komen uit in de overgangsklasse. De fusieclub zal gaan spelen op het terrein van Tilburg waar een geheel nieuwe complex gebouwd gaat worden.

Bij hockeyclub Tilburg lijkt iedereen enthousiast over de fusie. Van alle leden stemde tijdens de algemene ledenvergadering 98 procent voor de fusie. „Een goed plan”, zegt Peggy Geerts van wie twee dochters bij Tilburg hockeyen. „Als de twee clubs samengaan, komt er meer geld vrij en zijn er meer faciliteiten te verkrijgen. Ook zal er meer talent naar voren komen.” Zo denkt eigenlijk iedereen erover.

De jongens van acht jaar maken zich vooral druk om de nieuwe clubkleding. Wordt het het terracottabruin van Tilburg of het blauw-witte van Forward? „Het zouden ook de kleuren van Willem II kunnen worden”, zegt Pieter uit de E-tjes. Een naam is nog niet bedacht voor de nieuwe club. Gijs heeft al een idee. „Tilward of Forburg. Van allebei een beetje.”

Clubhuisbeheerder Ton Rooijens (64) kijkt vanuit het clubhuis tevreden toe. „Als twee individuele verenigingen kunnen we niet blijven bestaan. Vijftien jaar geleden was dit echter nog onmogelijk.” Rooijens, wiens ouders de club 85 jaar geleden mede opgericht hebben, doelt op de cultuurverschillen tussen beide clubs. „In de tijd van ons pa en ma zeiden ze ‘u’ tegen ons. Wij waren de elite en zij de gewone arbeiders.”

Maar volgens Rooijens, die al zijn hele leven rondloopt op de club aan de Bredaseweg, zijn de verenigingen steeds meer naar elkaar toegegroeid. „Tegenwoordig komen ruim zeshonderd van onze leden uit de wijk Reeshof. Dat zijn meer de ‘gewone’ mensen, een heel ander type volk dan die uit de wijk Zorgvlied. Onze club is nu een mix van allerlei mensen.”

Ook het carnaval heeft ervoor gezorgd dat de leden van de twee clubs beter met elkaar kunnen opschieten, meent Ton Groels (71), voormalig voorzitter en adviseur van het bestuur van Forward. „Vroeger waren zij de fabricatenclub en wij de winkeliersclub maar die verschillen zijn door het carnaval geheel uit de weg geholpen.” De leden van beide clubs kennen elkaar uit de Raad van Elf en van het feesten in de stad. „Carnaval verbroedert.”

Toch is niet iedereen bij Forward optimistisch over de fusie. „Ik vind het niet zo leuk”, zegt Lonneke uit meisjes B. Zij en haar teamgenoot Trisha maken nog wat huiswerk voordat ze aan hun training beginnen. „Voor de club is het goed maar om samen te gaan met die mensen… dat lijkt me niets. Het zijn een beetje kakkers.”

De meiden vinden het ook niet leuk dat de club zo groot wordt. „Nu is het gezellig”, zegt Trisha. „Als we zo groot worden, kent niemand elkaar meer.” Twee moeders langs het veld vrezen voor de lagere teams. „Voor het tophockey is het goed maar de teams daaronder zullen nadeel ondervinden van de fusie. Ik denk dat ze minder aandacht zullen krijgen, het wordt zo’n massaal verhaal.”

Laurine Teunissen (20) maakte aan het eind van vorig seizoen de overstap van Tilburg naar Forward en speelt in het eerste vrouwenteam. „De culturen verschillen inderdaad”, zegt zij. „Hier is het allemaal wat gezelliger en informeler. Bij Tilburg-vergaderingen zit iedereen in een jasje met een dasje terwijl ze hier gewoon in een gezellige outfit komen.”

Toch denkt ze dat de fusie een succes wordt. Vooral omdat er de laatste jaren veel leden van de ene vereniging overstappen naar de andere. „Bij Forward is de meidenlijn beter en bij Tilburg juist de jongenslijn. Steeds meer jongens trekken daarheen en steeds meer meiden hierheen. Tachtig procent van onze leden is voor de fusie. Het zal wennen zijn maar iedereen zal zich snel aanpassen.”