Benzineprijs hoger dan ooit

Een Chevrolet-bestuurder tankt in Havana, Cuba, maart 2010. Foto Reuters.

De benzineprijs heeft door de onrust in de Arabische wereld een recordhoogte bereikt. Voor een liter euro ongelood betaal je als automobilist morgen gemiddeld 1,697 euro. Dat maakte de consumentenorganisatie UnitedConsumers aan het einde van de middag bekend.

De sterke stijging van de benzineprijs heeft te maken met de volksopstanden in landen als Libië, die veel olie exporteren. De prijs van olie is door de onrust fors gestegen en stond ook vandaag weer boven de 100 dollar. Dat werkt door in de brandstofprijzen, omdat die aan de olieprijs gekoppeld zijn.

Het vorige benzinerecord dateert van juni 2008, toen een liter ongelood gemiddeld 1,692 euro kostte. De huidige prijs ligt dus een halve cent hoger. Als de onrust in de Arabische wereld blijft aanhouden, is de kans groot dat de prijs nog verder stijgt.