'Atlete ging wél naar dopingarts'

De Nederlandse atlete Adrienne Herzog (25) heeft een bezoek gebracht aan de voormalige Spaanse mountainbiker Alberto Léon, bij wie sporters terechtkonden voor bloeddoping. Dat schrijft de atletiekwebsite losseveter.nl op grond van een verklaring die Herzogs trainer Manuel Pascua vorig jaar december tegenover de Spaanse politie heeft afgelegd. De langeafstandsloopster heeft tot nu toe ontkend contact te hebben gehad met Léon, die na het uitbreken van van de Spaanse dopingaffaire zelfmoord heeft gepleegd.

Losseveter heeft de hand weten te leggen op een deel van de documenten waarin de verhoren van Pascua door de Guardia Civil schriftelijk zijn vastgelegd. Uit die tekst blijkt klip en klaar dat Herzogs trainer de Nederlandse atlete naar Léon heeft doorverwezen en haar bovendien met hem in contact heeft gebracht. Uit Pascua’s verklaring wordt ook duidelijk dat hij Herzog Léon heeft aanbevolen nadat ze hem om het eiwithormoon epo had gevraagd. Pascua zou haar epo hebben afgeraden, maar bloeddoping bij Léon hebben geadviseerd.

Herzog zou epo hebben willen gebruiken met het oog op de Europese veldloopkampioenschappen, vorig jaar december in Portugal. Die bewering wordt door losseveter.nl ondersteund met een tijdsbalk uit het politiedossier waarin met kruisjes de data zijn aangegeven waarop de atlete ‘in vorm en schoon’ moest zijn. Die kalender verwijst naar de NK veldlopen in Hellendoorn en de EK indoor, die komend weekeinde in Parijs worden gehouden maar waarvoor Herzog geen kwalificatiepogingen heeft gedaan. Achter ‘WK veldlopen’ staat een vraagteken. Verder zijn twee data in augustus en september aangekruist. Die komen overeen met de series en de finale van de 5.000 meter bij de WK in het Zuid-Koreaanse Daegu.

Herzog heeft altijd verklaard Léon niet te kennen. In een GPD-interview zei ze begin dit jaar: „En dan die mountainbiker die voor bloedtransfusie zou kunnen zorgen: ik heb nog nooit van die man gehoord. Ik ontken het nogmaals: ik heb nooit om doping gevraagd. Het is mij ook nooit aangeboden.”

Nadat Pascua door de politie weg opgepakt, is Herzog naar de VS vertrokken. Ze verblijft sinds kort bij haar Amerikaanse vriend in Colorado. Herzog, die in Nederland een relatie had met oud-atleet Simon Vroemen, was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

De kop van het bericht ‘Atlete ging wél naar dopingarts’ (3 maart, pagina 15), over atlete Adrienne Herzog, is onjuist. Zij bezocht geen arts, maar een Spaanse ex-mountainbiker bij wie sporters terechtkunnen voor bloeddoping. In de tekst staat dit wel juist vermeld.