Apple bekvecht met Microsoft over App Store

Want Microsoft wil een eigen App Store beginnen.

Tien miljard downloads, honderdduizenden applicaties en 30 procent van de verkoopomzet: dankzij het succes van Apples App Store wil iedereen wel een softwarewinkel beginnen. Maar mag je dat dan ook een App Store noemen? Apple vindt van niet, Microsoft van wel.

De advocaten van beide technologiebedrijven zijn verzeild geraakt in een woordspel rondom de naamgeving van softwarewinkels. Apple probeert de term ‘App Store’ te patenteren bij de Amerikaanse Trademark Trial and Appeal Board.

Microsoft zei in januari dat die benaming veel te algemeen is. In een nieuw pleidooi verwijten Apple-advocaten Microsoft op niet mis te verstane wijze dat het zelf jaren vocht om de generieke term ‘Windows’ (ramen) te patenteren.

Apple ontwierp een gecontroleerd betaalsysteem waarin elke ontwikkelaar zijn producten kan verkopen en de iPhone of iPad-gebruiker met één klik kan afrekenen en installeren. Andere smartphonemakers kozen keurig voor afwijkende namen als Android Market of BlackBerry App World, maar er zijn wel slimme ondernemers die appstore.nl of appstore.co.uk hebben geclaimd. (NRC)