Amerikanen gedood op vliegveld van Frankfurt

Voor de Duitse regering komt het incident op een slecht moment, aangezien minister van Defensie Zu Guttenberg net is afgetreden.

Bij een schietpartij op het vliegveld van Frankfurt zijn gisteren twee Amerikaanse militairen gedood en twee gewond geraakt. Een 21-jarige man uit Kosovo wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. De man zou een bus met Amerikaanse militairen vanaf de openbare ruimte in terminal 2 hebben aangevallen. De politie heeft de Kosovaar, die ook een mes bij zich droeg, gearesteerd.

De motieven van de dader zijn nog onduidelijk. Volgens de Duitse boulevardkrant Bild was er sprake van een geschil tussen de dader en de militairen. Plotseling trok de man een pistool en schoot om zich heen. De Kosovaar vluchtte, maar werd vrijwel meteen overmeesterd door de luchthavenpolitie.

De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren „bedroefd en woedend” te zijn over de schietpartij. Volgens Obama zullen de Verenigde Staten er alles aan doen om uit te zoeken wat er precies is gebeurd.

De Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken, Bajram Rexhepi, zei dat de verdachte afkomstig is uit de stad Mitrovica, in het noorden van Kosovo. „We proberen te onderzoeken of dit georganiseerd was, en wat de aard van de aanval was”, zei Rexhepi.

Voor de regering van Duitsland komt de schietpartij bij het grootste vliegveld van het land op een slecht moment. Eerder deze week is minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg afgetreden in verband met een plagiaataffaire. Het vertrek van de populairste minister is een klap voor bondskanselier Angela Merkel. Gistermiddag werd bekend dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière de opvolger is van Zu Guttenberg. Hij moet meteen aan de slag. (AP)