Afrekening bij Renault

De spionnen die informatie stalen over de ontwikkeling van een nieuwe accu voor elektrische auto’s van Renault, bestaan misschien toch niet. De Franse autobouwer heeft de regering deze week verteld dat het wellicht gaat om manipulatie, of een interne afrekening. Dat meldt de krant Libération.

Begin januari wist Renault het nog zeker: het bedrijf was slachtoffer van grootse industriële spionage. Drie topmanagers hadden tegen betaling een, mogelijk Chinese, concurrent strategische informatie gegeven die de toekomst van het bedrijf in gevaar bracht. De drie werden na een korte interne procedure op non-actief gezet. Topman Carlos Ghosn zei dat Renault daarbij niet over één nacht ijs was gegaan. „Wij hebben heel duidelijke aanwijzingen.”

Maar nu krabbelt Renault toch terug. Twee van de drie ontslagen managers blijken helemaal geen buitenlandse rekeningen te hebben waarop het geld voor de spionage zou zijn gestort. De Franse inlichtingendienst vond nog geen enkele concrete aanwijzing van spionage. Een anonieme bron bij de inlichtingendienst heeft het zelfs over ‘knoeiwerk’ van Renault. De advocaat van Renault ontkende vanochtend op radiozender Europe 1 dat het spionagespoor zou zijn verlaten.