Aanslag op vliegveld Frankfurt ‘islamistisch gemotiveerd’

German federal police (Bundespolizei) patrol at Frankfurts Airport, March 3, 2011. The gunman who shot dead two U.S. airmen and wounded two others in a U.S. Army bus at Frankfurt airport on Wednesday may have been motivated by Islamism, German state prosecutors said on Thursday. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: POLITICS CRIME LAW)
German federal police (Bundespolizei) patrol at Frankfurts Airport, March 3, 2011. The gunman who shot dead two U.S. airmen and wounded two others in a U.S. Army bus at Frankfurt airport on Wednesday may have been motivated by Islamism, German state prosecutors said on Thursday. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: POLITICS CRIME LAW) Agenten patrouilleren op Frankfurt Airport, na de aanslag van gisteren. Foto Reuters / Ralph Orlowski

De aanslag op een bus met Amerikaanse soldaten gisteren op het vliegveld van Frankfurt lijkt ‘islamistisch gemotiveerd’. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse openbaar ministerie.

Bij de aanslag kwamen twee soldaten om het leven en raakten er twee gewond. De vermoedelijke dader, Arid Uka, een 21-jarige man van Kosovaarse afkomst die op de luchthaven werkt, wordt later donderdag voorgeleid.

Van een van de neergeschoten Amerikanen is de toestand nog kritiek, zei een politiewoordvoerder. De Amerikanen waren juist uit Lakenheath in Engeland aangekomen op weg naar de vliegbasis Ramstein bij Frankfurt, die vaak als logistiek steunpunt voor de operaties in Afghanistan en Irak wordt gebruikt.

Volgens de politie had de dader buiten de bus een woordenwisseling met Amerikaanse militairen. Hij trok een pistool, begon te schieten, ging even de bus in en sloeg op de vlucht. Na een korte achtervolging wisten politieagenten hem te overmeesteren.

De ouders van Uka emigreerden een jaar of veertig geleden naar Duitsland, waar hij werd geboren en opgevoed. Duitse media berichten dat hij contact had met islamistische kringen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelde het ‘verschrikkelijke incident’. “We zullen alles doen wat in onze macht ligt om uit te zoeken wat er precies is gebeurd”, beloofde ze.

De Amerikaanse president Barack Obama zei ‘bedroefd en woedend’ te zijn over de schietpartij. Volgens Obama zullen de Verenigde Staten kosten noch moeite sparen om tot op de bodem uit te zoeken wat er precies is gebeurd.