50Plus: kabinet valt spoedig

50Plus rekent op minstens 1 zetel in de Eerste Kamer en hoopt op een tweede. Zeker een winst van één.

Het citaat: „Nooit eerder is een partij binnengekomen via de Eerste Kamer. Wij gaan ons nu voorbereiden op de Tweede Kamerverkiezingen”, zei Jan Nagel, partijleider en lijsttrekker voor de Eerste Kamer.

Waarom zei hij dit? Omdat hij duidelijk wil maken dat zijn ouderenpartij in principe tegen het kabinet-Rutte is en verwacht dat het spoedig valt. Alleen tegen heel grote concessies van Rutte zal 50Plus bereid zijn om steun te verlenen aan het kabinet.

Wat zeiden de anderen? De sfeer was triomfantelijk waarbij met name het grote ontzag voor Nagel opviel. Voor inhoudelijk commentaar werd dan ook al snel naar hem verwezen. „Gefeliciteerd schurk”, zei jeugdvriend Hans Wiegel (VVD) in het voorbijgaan. Wiegel was te gast bij de NOS, en 50Plus hield de partijbijeenkomst in dezelfde ruimte. Nagel zelf hield gisteravond nog de kaarten tegen de borst. „Als Rutte morgen belt, dan maak ik tijd voor hem vrij”, zei hij onderkoeld. „De coalitie is natuurlijk geen lang leven beschoren. Het gehalveerde CDA en ook de PVV, die toch ook teleurgesteld zal zijn, willen zich nu extra profileren. Dat gaat spanningen geven”.

En de muziek? Geen.