Zon en vorst

Het voorjaar is nu echt begonnen. Ook de komende dagen blijft het zonnig maar echt warm is het niet. Er waait een schrale noordoostenwind en ’s nachts vriest het onder een heldere hemel. Maart wil soms nog winters weer opleveren. Daarvan zagen we in 2005 een sterk staaltje: op 4 maart dat jaar werd in Marknesse 20,7 graden onder nul gemeten. Zo koud wordt het komende nacht niet maar het gaat wel één tot vier graden vriezen.

Morgen begint de dag fris met lokaal wat nevel, maar het wordt snel zonnig. In het Waddengebied blijft het koud met één tot drie graden. In de kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe wordt het vier á vijf graden. Elders stijgt het kwik naar zes tot acht graden. ’s Avonds koelt het snel af waarna het in de nacht naar vrijdag overal opnieuw licht gaat vriezen.

Ook vrijdag schijnt de zon uitbundig. Het wordt maximaal vijf tot acht graden maar bij een afnemende noordoostenwind voelt het wel wat aangenamer aan.

Het weekend begint minder zonnig. Zaterdag zijn er vrij veel wolkenvelden. Op een enkel regenbuitje na blijft het droog. Zondag is de zon al weer terug. Ook begin volgende week is het zonnig met overdag een graad of acht en ’s nachts nog altijd een paar graden vorst.