Yunus afgezet bij Grameen Bank

Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus is afgezet als voorzitter van de Grameen Bank in Bangladesh, de door hem opgerichte bank die kleine kredieten verstrekt aan arme mensen, meest vrouwen. Dat heeft een hoge functionaris van de Bengaalse centrale bank vanochtend bevestigd tegen het persbureau Reuters. Eerder al meldden Bengaalse televisiestations het gedwongen vertrek van Yunus.

De veel geprezen voorzitter van de Grameen Bank moet opstappen omdat hij met zijn zeventig jaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft overschreden, luidt de officiële verklaring. Achter de schermen speelt al langer een vete tussen Yunus en de Bengaalse premier Sheikh Hasina.

Yunus zou de woede van Hasina hebben opgewekt omdat hij drie jaar geleden, tijdens de noodtoestand, een eigen politieke partij wilde oprichten. Zij zag dat als een bedreiging voor haar positie. In december beschuldigde Hasina de bank ervan „het bloed van de armen uit te zuigen”. Ze zei ook dat Yunus de bank beheert als een persoonlijk leengoed.

De afgelopen weken namen internationale prominenten zoals de vroegere Ierse president Mary Robinson het op voor Yunus. Zij noemden de aanvallen op hem „politiek geregisseerd” .

De affaire escaleerde in december na een Noors televisieprogramma, waarin Yunus werd beschuldigd van oneigenlijk gebruik van Noorse hulpgelden. Die aantijgingen werden tegengesproken door de Noorse regering.

Dat weerhield de regering in Dhaka er niet van in januari een uitgebreid onderzoek te gelasten naar de praktijken van de Grameen Bank. De Bengaalse staat heeft een belang van 25 procent in de Grameen Bank.