Nieuwe aanklachten tegen ‘Wikileaks-militair’ Bradley Manning

Het Amerikaanse leger heeft 22 nieuwe aanklachten ingediend tegen Bradley Manning, de militair die wordt verdacht van het lekken van documenten van de Amerikaanse regering naar Wikileaks.

Manning wordt onder meer beschuldigd van het gebruiken van ongeautoriseerde software op computers van de overheid om geheime informatie te downloaden en die vervolgens beschikbaar te maken aan ‘de vijand’.

De militair wordt momenteel vastgehouden in een militaire gevangenis in Virginia. Hij is de vermoedelijke bron van diplomatieke ambtsberichten en militaire stukken over de oorlogen in Afghanistan en Irak, die WikiLeaks naar buiten heeft gebracht.

In mei werden al 12 aanklachten tegen Manning ingediend; onder meer voor het illegaal downloaden en verspreiden van een geheime video van een militaire operatie van Amerika en het lekken van diplomatieke documenten.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten en videobeelden.