Wet moet jonge gamers in China 'beschermen'

Ouders kunnen via een telefoonnummer achterhalen hoe vaak hun kind computerspellen speelt.

China heeft het officieel gedoopt tot het ‘Beschermproject voor Ouders van Minderjarigen die Online Gamen’. Vanaf gisteren is een wet van kracht die excessief gamende kinderen van computerspellen weg moet houden. De wet geeft ouders middelen om het gamegedrag van hun kind te beperken. Gameverslaving wordt in China als een groot probleem gezien. Hoeveel verslaafden er zijn is onduidelijk.

Met de wet kunnen ouders van gamende kinderen aanbieders van spellen verplichten een spel te blokkeren. Ook kunnen ze via een telefoonnummer achterhalen hoe vaak hun kind computerspellen speelt. In China is kritiek op de wet. „Een slechte oplossing”, zei socioloog Gu Jun van de Universiteit van Shanghai in de China Daily. „Pak internetcafés aan die minderjarigen binnenlaten. Dit drijft een wig tussen ouder en kind.” (NRC)