Vrouw en man voortaan gelijk voor verzekeraars

Europese Hof verbiedt het verschil. Mogelijk zijn vrouwen duurder uit.

Bij levensverzekeringen mag geen onderscheid worden gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren bepaald in een geschil tussen België en de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop en twee particulieren. De Europese richtlijn (met de status van een wet) verbiedt discriminatie tussen mannen en vrouwen bij de berekening van verzekeringspremies, maar die wet staat uitzonderingen toe. Die uitzonderingen zijn voor levensverzekeringen te ruim geformuleerd door België, oordeelde het hof. Dat geldt voor alle lidstaten van de EU.

Voor vrouwen kan de beslissing betekenen dat de bijdrage aan hun autoverzekering omhoog gaat. Vrouwen rijden veiliger, en betalen daarom vaak minder. Bovendien leven ze gemiddeld een stuk langer dan mannen, waardoor ze nu meer voor hun levensverzekering betalen. (NRC)