Uitgelicht

Film

Pride and Glory (Gavin O’Connor, 2008, VS). Politiedrama. Edward Norton is een briljante New Yorkse politieman die ooit een dubieus besluit nam en zich terugtrok achter het bureau. Zijn broer is een politiechef die de zaken niet meer in de hand heeft nu zijn vrouw op sterven ligt, zwager Colin Farrell is een rotte appel die zijn eenheid heeft omgesmeed tot afpersingsbende. Jon Voight als pater familias annex korpschef van de NYPD is te vaak in staat van sentimentele dronkenschap om grip te hebben op wat dan ook. RTL7, 20.30 23.15u.

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige remake van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway moesten wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als respectievelijk kunstdief en verzekeringsagente die iets van hem wil. Net 5, 20.30-22.50u.

Red Dragon (Brett Ratner, 2002, VS). Tweede verfilming (na Manhunter uit 1986) van de eerste van vier romans van Thomas Harris over dr. Hannibal Lecter – de psychiater die kannibaal werd en een van de populairste fictieve slechteriken van onze tijd – is onderhoudend, adequaat en geruststellend: Hannibal is bijna een gezellig monster geworden. Van de vijf Hannibal-verfilmingen blijft The Silence of the Lambs de beste film, maar Red Dragon heeft de beste acteurs: naast Anthony Hopkins excelleren Philip Seymour Hoffman, Edward Norton, Harvey Keitel en Emily Watson. RTL7, 23.15-01.45u.

Poltergeist (Tobe Hooper, 1982, VS). Door Steven Spielberg geproduceerde griezelfilm is een morbide sprookje over klopgeesten in een televisietoestel, die alleen door kinderen kunnen worden waargenomen. Veel beter dan de verschillende vervolgen en imitaties en wel beschouwd als Spielbergs blik op de schaduwzijde van E.T. BBC 1, 00.25-02.15u.

Actualiteiten

EenVandaag. In Marle staat het kleinste stembureau van Nederland, in Helmond rijdt een touringcar rond waarin mensen kunnen stemmen en in Rotterdam rijdt een mobiele stembus langs verzorgingshuizen: rondgang langs verschillende stembureaus tijdens de Provinciale Statenverkiezingen vandaag. Op 23 mei kiezen de nieuwe Statenleden de Eerste Kamer. Ned.1, 18.15-18.45u.

Informatief

Paradijstuinen. Eerste aflevering van tiendelige serie over bijzondere tuinen en hun gepassioneerde eigenaars. De tuinen variëren van historische monumenten tot verborgen pareltjes van bekende en onbekende Nederlanders. Ned.2, 19.25-19.55

Kadhafi, notre meilleur ennemi. Ingelaste documentaire over Moammar Gaddafi behandelt onder meer de 40-jarige relatie die de Libische leider onderhoudt met westerse leiders, op basis van getuigenissen van vooraanstaande hoofdrolspelers. Daaropvolgend een discussieprogramma over de Libische situatie. TV5, 21.03-22.50u.

Profiel. Door zijn onderzoek naar apen is primatoloog Frans de Waal (1948) wereldberoemd. De Waal studeerde biologie in Nijmegen en Groningen. Van 1975 tot 1981 deed hij onderzoek naar de apenkolonie van Burgers Zoo. Hij schreef daarna het boek Chimpanseepolitiek, waarin hij het gedrag van apen als intelligent en emotioneel gedreven voorstelde. Ned.2, 23.05-23.45u.

A history of ancient Britain. Slot van vierdelige serie waarin Neil Oliver zich verdiept in de geschiedenis van Groot-Brittannië. In deze aflevering de bronstijd. Met de bronstijd brak een tijd van sociale revolutie aan: mobiliteit en handel begonnen zich te ontwikkelen. BBC 2, 22.00-23.00u.

The Ustica conspiracy. Documentaire van Hans von Kalckreuth over een vliegramp bij het Italiaanse eilandje Ustica (bij Palermo) in 1980. Aerolinee Itavia vlucht 870 op weg van Bologna naar Palermo, explodeerde in volle vlucht, waarbij alle 81 inzittenden omkwamen. De ramp is nooit opgelost. Complottheorieën te over, variërend van terroristische aanslagen tot een mislukte onderschepping van Libische straaljagers door NAVO-vliegtuigen. In 2008 werd de zaak heropend na uitlatingen van de voormalige Italiaanse president Cossiga dat het vliegtuig was neergeschoten door Franse straaljagers. Canvas, 23.20-00.15u.

Showdown am Rio Grande. Reportage over de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez, dat door de drugsoorlog bekendstaat als een van de gevaarlijkste steden ter wereld. ARD, 23.45-00.15u.

Amusement

Ondes de choc. Franse dramaserie over de gebeurtenissen rondom de ontploffing van een chemische fabriek in een plattelandsdorpje. Eerste twee afleveringen. TV 5, 18.35-20.20u.

Ali B op volle toeren. Rapper Ali B laat de jeugd kennismaken met de grootste Nederlandstalige hits ooit, door op bezoek te gaan bij de iconen van de Nederlandstalige muziek. In deze aflevering reist hij samen met R&B-zanger Gio naar Linden waar Anneke Grönloh woont. Ned.3, 20.25-21.15u.

The boat that Guy built. Reportageserie over de restauratie door de Britse motorcoureur en monteur Guy Martin van een narrowboat, een boot die speciaal gebouwd is voor de nauwe kanalen van Engeland en Wales. Eerste aflevering. BBC 1, 20.30-20.57u.

Geluk over de grens. Realityserie over mensen die hun geluk in het buitenland zoeken. Vandaag ruilen Barry en Tara hun goed betaalde baan in voor een nieuw leven in Zambia. Ze steken al hun spaargeld in een groot stuk grond om er safaritochten te organiseren. Net 5, 22.50-23.30u.

Sport

KNVB-beker. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht in de halve finale van de KNVB-beker. Veronica, 20.30-22.55u.

Sporza. Rechtstreeks verslag van de kwartfinale voor de beker retourwedstrijd: Lierse-Westerlo. Aansluitend samenvattingen van KV Mechelen-Standard Luik, AA Gent-WS Woluwe, Germinal Beerschot-Cercle Brugge. Canvas 20.35-23.20u.