Steve Jobs weer op het podium bij Apple

Apple CEO Steve Jobs speaks during an Apple Special event at the Yerba Buena Center for the Arts on March 2, 2011 in San Francisco, California. Apple unveiled the iPad 2 as the successor to its popular tablet, the iPad. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Apple CEO Steve Jobs speaks during an Apple Special event at the Yerba Buena Center for the Arts on March 2, 2011 in San Francisco, California. Apple unveiled the iPad 2 as the successor to its popular tablet, the iPad. Justin Sullivan/Getty Images/AFP Apple topman Steve Jobs presenteert in San Francisco de opvolger van de iPad (FOTO: AFP / Justin Sullivan)

Apple-baas Steve Jobs heeft zijn veelbesproken medisch verlof onderbroken om de nieuwe versie van zijn geesteskind, de iPad te presenteren. Hij maakte ook de verkoopcijfers van de eerste iPad bekend: in 2010 verkocht Apple bijna vijftien miljoen van de tabletcomputers.

Jobs, oprichter van het technologiebedrijf, gaf in januari aan voor de derde keer op rij voor onbepaalde tijdop medisch verlof te gaan. Nu stond hij onverwacht weer op een podium om de iPad 2 aan het publiek te tonen.
“I didn’t wanna miss it”, aldus Steve Jobs na een staande ovatie. Vorig week was Steve Jobs ook op een diner met de Amerikaanse president Obama, in gezelschap van andere topmannen uit Silicon Valley.

Jobs was door roddelkranten gesignaleerd bij een kliniek die kanker behandelt, maar Apple verstrekt geen enkele informatie over de aard van zijn ziekte. In het verleden werd Jobs al behandeld tegen alvleesklierkanker en onderging hij ee levertransplantatie.

Aandeelhouders van Apple drongen bij het technologie bedrijf aan over openheid over het opvolgingsbeeid van Steve Jobs. Daaraan wil het bedrijf geen gehoor geven.

UPDATE 20.31: De iPad2 is vanaf 25 maart te koop in Nederland

Dit artikel werd geschreven door NRC technologieredacteur Marc Hijink. Op zijn blog ‘Hebben’ bespreekt hij de iPad2