Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Staatsbezoek Beatrix aan Oman uitgesteld om politieke onrust

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman wordt tot nader order uitgesteld. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst even na vijf uur bekend gemaakt. De koningin zou volgende week zondag voor drie dagen naar de oliestaat reizen.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet in een verklaring weten dat “in goed overleg tussen Oman en Nederland is besloten het staatsbezoek aan Oman uit te stellen”. “Beide landen zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat de huidige ontwikkelingen thans alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd”, aldus de RVD.

Bezoek aan Qatar gaat wel door
Eergisteren waren er al berichten dat het bezoek niet door zou gaan. Het bezoek van Beatrix, Willem Alexander en Máxima aan een andere Golfstaat, Qatar, gaat wel gewoon door. Dat staat gepland voor woensdag 9 en donderdag 10 maart.

Oman is al dagenlang in de ban van politieke onrust. Anti-regeringsdemonstranten betogen sinds afgelopen tegen het beleid van de regering van sultan Qaboos. Bij de protesten in havenstad Sohar vielen een onbekend aantal doden.