Salmonella op rauwe groente

Een salmonellavergiftiging ontstaat niet alleen door kippen en eieren die met die bacterie zijn besmet.

Ook rauwe groente kan de besmettingsbron zijn. Vooral als die is verwerkt in salades en dipsauzen die bij kamertemperatuur zijn bewaard. Dat schrijven onderzoekers in een eind vorige week online verschenen artikel in The New England Journal of Medicine. Zij zochten de oorzaak van een grote salmonellavergiftiging in het zuiden van de Verenigde Staten in mei en juni 2008. Er werden 300 mensen in het ziekenhuis opgenomen; twee overleden er. Allemaal door infectie met dezelfde salmonellabacterie (van het subtype Saintpaul). Na epidemiologisch onderzoek – wat en waar heeft u gegeten? – waren eerst rauwe tomaten verdacht. Later bleken de boosdoeners twee soorten chilipepers te zijn, afkomstig van één Mexicaanse kwekerij. De pepers waren met rauwe tomaat gemengd in salsasauzen en guacamole. Vanouds zijn eieren en kip een bron van salmonella-infecties, maar groente, besproeid met verontreinigd water, is ook een potentieel en al vaker beschreven gevaar. (NRC)