Pakistaanse minister vermoord om verzet tegen blasfemiewet

Shahbaz Bhatti op 5 februari 2010 in Washington. Foto AFP.

De Pakistaanse minister voor Minderheden is vanochtend omgekomen nadat schutters van de Talibaan het vuur openden op zijn auto in de hoofdstad Pakistan. Dat melden internationale persbureaus.

Minister Shahbaz Bhattiwas op weg naar zijn werk toen zijn dienstauto werd doorzeefd met kogels. De Talibaan hebben later vanochtend de aanslag opgeëist. De reden was Bhatti’s politieke strijd tegen de strenge wetten over belediging van de islam en de profeet Mohammed die gelden in Pakistan. Eerder dit jaar werd de gouverneur van de provincie Punjab om dezelfde reden door zijn eigen lijfwacht om het leven gebracht.

Shahbaz Bhatti, een christen, is een belangrijke figuur binnen de regerende Pakistaanse Volkspartij (PPP). In een interview met de BBC zei hij naar aanleiding van de dodelijke aanslag op gouverneur Salman Taseer in januari dat hij de doodsbedreigingen aan zijn adres “trotseert” omdat de “krachten van geweld en extremisme mij niet kunnen raken en mij niet kunnen bedreigen”.

Hij zag de blasfemiewet, die de doodstraf mogelijk maakt voor belediging van de islam, als een verkapt middel om minderheden in Pakistan te vervolgen.