Oppositie Gbagbo zonder stroom

Laurent Gbagbo, de zittende president van Ivoorkust, heeft de stroom in de noordelijke helft van het land laten afsluiten. Het noorden stemde met een grote meerderheid voor Gbagbo’s rivaal Alassane Ouattara, die drie maanden geleden de presidentsverkiezingen won. Gbagbo heeft zich sindsdien ingegraven.

Gbagbo stuurde in januari al een team naar het distributiecentrum van elektriciteitsbedrijf CIE om de stroomvoorziening te saboteren. Na protesten van het bedrijf, dat van een Amerikaans investeringsfonds is, haalde hij het team weer weg. Gisteravond maakte de CIE bekend dat drie medewerkers van Gbagbo opnieuw het centrum zijn binnengevallen, onder escorte van militairen. Miljoenen Ivorianen zitten sinds maandagochtend zonder elektriciteit en stromend water. Het noorden wordt sinds 2002 geleid door een rebellenbeweging waarmee Gbagbo in 2007 vrede sloot. Na de recente verkiezingen had het bestuur van Ivoorkust weer gecentraliseerd moeten worden.

Sinds maandag verschijnen ook de oppositiekranten niet meer in Ivoorkust. Een collectief van negen kranten zegt dat het werken hen onmogelijk wordt gemaakt. De redacties ontvangen doodsbedreigingen, worden lastiggevallen door militairen en krijgen van een pro-Gbagbo-gerechtshof boetes opgelegd wegens laster.

Gbagbo, die in 2000 aan de macht kwam na chaotische verkiezingen, weigert het presidentiële paleis te verlaten. Na een aanval van een gewapende groep op de veiligheidsdiensten, die aanhangers van Ouattara intimideren en arresteren, is het geweld geëscaleerd. Gbagbo heeft afgelopen weekeinde jeugdmilities die zich Jonge Patriotten noemen de straat opgestuurd. De milities werpen barricades op, doorzoeken personenauto’s en nemen geld en mobiele telefoons in beslag van Ivorianen die als Ouattara-aanhangers worden beschouwd.