Opkomst om 13.45 uur op 20 procent

Rutte bracht vanochtend zijn stem uit in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold.

De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen lag om 13.45 uur op 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van Synovate. Het opkomstpercentage ligt daarmee flink lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 toen op dat tijdstip 28 procent had gestemd.

De opkomst, die bij de Statenverkiezingen traditioneel laag ligt, is een cruciale factor bij de verkiezingen van vandaag, zegt Herman Staal, chef van de parlementaire redactie van NRC Handelsblad:

“De campagne van de partijen was helemaal gericht op het omhoog krikken van de opkomst onder de eigen achterban. De peilingen laten namelijk zien dat er tussen de partijen onderling weinig overloop is. De opkomst is daarom voor alle partijen belangrijk.”

De uiteindelijke opkomst is, ondanks het landelijke belang van de verkiezingen, waarschijnlijk laag. Specifieke gevolgen voor bepaalde partijen heeft dat volgens Staal niet:

“Van oudsher had het CDA voordeel bij een lage opkomst. Dat effect is de laatste jaren een beetje weg, omdat de trouwe achterban een stuk minder groot is geworden.”

Rutte en Wilders positief over uitslag
Rutte en Wilders brachten vanochtend al hun stem uit in Den Haag (fotoserie). De premier stemde in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Hij zei erop te vertrouwen dat ‘het goed komt’ met de uitslag.

Wilders ging samen met zijn lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, stemmen in de Waterlandschool in de Haagse wijk Leidschenveen. De PVV-leider zei bij het uitbrengen van zijn stem te hopen dat de kiezer ‘de sneeuwschuiver richting Cohen stuurt’.