Ophef over stemadvies scholen tegen coalitie

De Amsterdamse Daltonschool Neptunus heeft de ouders van zijn leerlingen gisteren per brief opgeroepen vandaag niet op één van de regeringspartijen te stemmen. Dat meldde Het Parool vanmiddag. Het CDA heeft woedend gereageerd.

De school adviseerde de ouders bij de verkiezingen niet voor een regeringspartij te kiezen, omdat het kabinet-Rutte wil bezuinigen op het zogenaamde passend onderwijs:

”Als school willen wij kinderen helpen zich volledig te ontplooien. De leerkrachten werken hier dagelijks hard aan. Helaas vindt deze regering de geleverde inspanningen onvoldoende. (…) In het onderstaande artikel kunt u lezen welke zaken er binnenkort gaan veranderen in het onderwijs. (…) We willen met deze extra nieuwsbrief onze bezorgdheid met u delen… en voor morgen: Stem (onder)wijs!”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg twitterde vanmiddag woedend dat een stemadvies van scholen wat haar betreft “onbestaanbaar” is:

De ophef over het stemadvies van de Amsterdamse school komt nadat de VVD afgelopen vrijdag al onplezierig verrast was door protestbrief van een aantal scholen in de regio Arnhem, die zich tegen de bezuinigingen op het basisonderwijs keerden. Kamerlid Elias zei toen in het tv-programma Ochtendspits:

“Politiek hoort niet thuis in de klas. Ik heb een hekel aan politieke indoctrinatie waarbij op een zeer eenzijdige manier feiten worden verdraaid. “Een basisschool moet politiek neutraal zijn en geen verkapt stemadvies geven aan ouders.”