Op cursus duiveluitdrijving

The Rite. Regie: Mikael Håfström. Met: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga. In: 36 bioscopen. **

The Rite is op te vatten als een lang uitgesponnen commercial voor de in 2005 gestarte exorcismeopleiding van het Vaticaan. De behoefte aan duiveluitdrijvingen schijnt wereldwijd explosief te zijn toegenomen, waardoor er een schaarste aan exorcisten is ontstaan. Tenzij het niet echt de duivel is die zich meester heeft gemaakt van de bezetenen, maar er een andere oorzaak is voor hun ziektebeeld.

The Rite speelt zich tussen deze twee polen af. Michael Kovak, de Amerikaanse priester in opleiding die naar Rome trekt om er de exorcismecursus te volgen, is een scepticus die liever wetenschappelijke verklaringen zoekt voor rare fenomenen dan voetstoots aan te nemen dat de duivel in het spel is. Maar zijn gezonde dosis scepsis wordt uitgedaagd door zijn ontmoeting met de topexorcist van het Vaticaan, vader Lucas (Anthony Hopkins). Die ziet overal het werk van de duivel in, ook al zijn er tekenen dat een jong meisje wellicht door haar vader is misbruikt. Wie heeft er gelijk, Michael of vader Lucas?

The Rite van de Zweedse regisseur Mikael Håfström, die ook het door de studio lang opgehouden, geflopte Shanghai maakte, overtuigt het meest als het voorzichtig de oorzaken van duivelse bezetenheid onderzoekt. Bestaan demonen echt of is er een rationelere verklaring mogelijk?

Hoewel de film gebaseerd is op het non-fictieboek The Rite.The Making of a Modern Exorcist van journalist Matt Baglio – over de exorcismecursus van een Amerikaanse priester – verwordt de film tot een ondermaatse, niet overtuigende horrorfilm. Hopkins houdt zich lang in, maar als vader Lucas zelf ook bezeten raakt door de duivel, wordt zijn rol een lachwekkende karikatuur van Hannibal Lecter.