Ontwerper weg bij Dior

(FILES) A file picture taken on October 1, 2010 in Paris, shows British designer John Galliano. French police briefly detained Galliano in Paris on February 24, 2011 evening for alleged assault and making anti-Semitic remarks, a police source told AFP on February 25, 2011. The designer was released pending charges being filed. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
(FILES) A file picture taken on October 1, 2010 in Paris, shows British designer John Galliano. French police briefly detained Galliano in Paris on February 24, 2011 evening for alleged assault and making anti-Semitic remarks, a police source told AFP on February 25, 2011. The designer was released pending charges being filed. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT AFP

Wegens antisemitische opmerkingen in een gelekte video.

Het Parijse modehuis Dior heeft gisteravond zijn topontwerper John Galliano ontslagen. Aanleiding is een video die op het internet circuleert en waarin Galliano antisemitische opmerkingen maakt. Over vier dagen heeft Dior een catwalkshow tijdens de Fashion Week in Parijs. Volgens de voorlichter van Dior gaat deze show op zondag gewoon door.

„I love Hitler”, zegt Galliano in het filmpje tegen mensen die aan een tafel naast hem zitten in een bar in Parijs. Hij vervolgt: „Mensen zoals jullie zouden dood moeten zijn. Jullie moeders en voorouders hadden allemaal vergast moeten zijn.” De video is opgenomen op 12 december vorig jaar en staat sinds maandag op de website van de Britse tabloid The Sun.

„Wat door Galliano werd gezegd is volledig in tegenspraak met de waarden die Christian Dior, de grondlegger van het modehuis, altijd heeft verdedigd”, verklaarde Dior-bestuursvoorzitter Sidney Toledano.

Dior is een onderdeel van het luxe-imperium LVMH, waar ook merken als Louis Vuitton, Givenchy en diverse champagnelabels toe behoren. Galliano was sinds 1996 als artistiek directeur verantwoordelijk voor de vrouwencollecties en couture. Hij staat bekend om zijn flamboyante stijl en op etnische kleding geïnspireerde ontwerpen. (AP, Reuters)