Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ongeregeldheden Statenverkiezingen vallen mee. Wel discussie over onafhankelijkheid stembureauleden

Te weinig stembiljetten, een onvindbaar stembureau, een weggestuurd echtpaar met geldige legitimatie en wat uitglijders van stembureauleden op Twitter. Vergeleken met de laatste verkiezingen vallen de ongeregeldheden alleszins mee. Toch even lijstje.

Tweet van Robert-Jan van Ette, PvdA-raadslid in Leiden en stembureaulid

Te weinig stembiljetten, een onvindbaar stembureau, een weggestuurd echtpaar met geldige legitimatie en wat politieke uitglijders van stembureauleden op Twitter. Vergeleken met eerdere verkiezingen vallen de ongeregeldheden alleszins mee. Toch even een lijstje.

Geruchtmakend was de tweet van een Groningse stemmenteller. “Morgenavond stemmen tellen”, twitterde de studente. “Ik zal mijn best moeten doen om geen PVV-stemmen te laten verdwijnen.”

Grappig bedoeld misschien, maar burgemeester Rehwinkel kwalificeerde het als “oliedom”. Op Twitter werd eerder al opgeroepen haar te laten verwijderen uit het stembureau, waarop de burgemeester de vrouw liet weten niet langer van haar diensten gebruik te willen maken.

Politici in stembureau
Ook in Nijmegen werd de objectiviteit van de stembureauleden bewaakt. Het bedrijfsrestaurant van de Radboud Universiteit, tevens dienstdoende als stembureau, twitterde: “Denk aan het onderwijs en stem oppositie.” Het bestuur liet de tweet verwijderen omdat het stembureau in verband werd gebracht met een stemadvies.

De les: spreek uit hoofde van je functie als stembureaulid nooit over je politieke voorkeur. Maar die voorkeur is er natuurlijk wel. Sterker, de Kiesraad zegt dat het “gebruikelijk is dat ambtenaren, soms raadsleden of zelfs wethouders, zitting hebben in een stembureau”. In dezelfde tekst, op Kiesraad.nl, adviseert de Kiesraad wel om “terughoudend te zijn met de benoeming van personen die tevens kandidaat zijn bij de betreffende verkiezing”. Zij hebben immers belang bij de uitkomst van de stemming, aldus het college.

Dit beschouwende is de tweet van Robert-Jan van Ette, raadslid voor de PvdA in Leiden, misschien ook niet zo handig: “En voor ik als lid van het stembureau ga beginnen en neutraal moet zijn: gebruik uw stem om de plannen van dit asociale kabinet te blokkeren.”

Stembiljetten op
Tot zover geen ernstige misstanden. Van ongeregeldheden kunnen we wel spreken in het Limburgse dorp Partij. Op de stempas van de inwoners stond niet het juiste adres van het stembureau. Minder erg is de situatie in de Groningse Florestraat. Daar openden vanmorgen twee stembureaus tegenover elkaar de deuren. Een raadsel waarom de gemeente dat zo heeft georganiseerd.

In Bussum werd een stembureau verrast door de hoge opkomst. Woensdagavond raakten de biljetten op. Kiezers werden doorgestuurd naar een ander bureau.

Geldige legitimatie, toch weggestuurd
Treurig was het akkefietje in de Groninger wijk Paddepoel. RTV Noord meldt dat de heer en mevrouw Dussel zich identificeerden met verlopen paspoorten. Wettelijk was dat hier toegestaan, want ze waren nog geen vijf jaar verlopen. Toch werd het echtpaar geweigerd. “Dhr Dussel werd daarop zo boos dat hij ter plekke zijn oproepkaart verscheurde en naar huis ging”, aldus de omroep. Gelukkig heeft de gemeente de twee alsnog in de gelegenheid gesteld te stemmen.

De onbekende man die zich in Zuid-Holland (volgens Groenlinks-bestuurslid Floor Kohlen) meldde met een kaart van boekenclub ECI heeft waarschijnlijk minder succes gehad. “Die heeft mijn vrouw voor mij klaar gelegd”, zo verontschuldigde de man zich.

De servicetrofee mag dit jaar naar een stembureaulid in Amersfoort. “Iemand van stembureau aan de deur”, twitterde kiezer Peter-Frans Heek. “Had portemonnee in het stemhokje laten liggen. Echt top!”

Anderen zijn maar wat blij met de vergoeding voor het stemmentellen. “Dalijk stemmen en dan gaan tellen op het stembureau in Blerick”, twitterde stembureaulid Daan. “Zodat ik wat extra zuipgeld heb met deze dure dagen.” Het zij hem gegund.

Opmerkingen: steven.dejong@nrc.nl