Meerderheidsindicator: uitslagen in één oogopslag

Liggen VVD, PVV en CDA op koers voor een meerderheid in de Eerste Kamer? Op die vraag geeft de Meerderheidsindicator van persbureau Novum en peiler Maurice de Hond in één oogopslag antwoord.

Op dit moment staat de visuele weegschaal nog stil, maar vanavond - als de uitslagen per gemeente binnendruppelen - zal de grote wijzer gaan bewegen. Richting ‘rood’ als de coalitie minder dan 37,5 zetels in de senaat dreigt te krijgen. En naar het groen als het meer dan 37,5 wordt.

De senaat heeft 37,5 + 37,5 = 75 zetels te verdelen. Met 38 zetels is er dus een absolute meerderheid. Een spannend plaatje dus.

Op Radio 1 zei Bram Bloemberg, algemeen directeur van Novum, dat “veel informatie geen inzicht geeft”. De Meerderheidsindicator, te bereiken via Novumuitslagencentrum.nl, communiceert daarom één boodschap.