Nederland naar de stembus voor verkapt referendum over regering

In de twaalf provinciën van Nederland gaan inwoners vandaag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Omdat de samenstelling van Eerste Kamer gekozen wordt door de leden van deze Provinciale Staten hebben zowel de regeringspartijen en hun gedoogpartner PVV als de oppositie het uitbrengen van een stem in deze verkiezingen geduid als goed- of afkeuring van het kabinet CDA-VVD.

Peilingen: geen meerderheid in Senaat voor CDA-VVD-PVV
Aan de vooravond van de verkiezingen van de Provinciale Staten was het onduidelijk of de regeringspartijen VVD en CDA en hun coalitiepartner PVV een meerderheid in de Eerste Kamer halen. Hoewel de partijen in een peiling van TNS Nipo gisteren terrein leken te winnen, komen ze in een peiling van Synovate voor het televisieprogramma Nieuwsuur niet verder dan 34 van de 75 zetels.

De VVD krijgt volgens de gisteren voor het NOS-verkiezingsdebat gehouden peiling van Synovate veertien zetels in de Eerste Kamer. De partij van Geert Wilders sleept er elf binnen en het CDA negen. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn er 38 zetels nodig.

In Leeuwarden zijn vannacht al ruim tweehonderd mensen naar de stembus gegaan bij het zogeheten ‘nachtstemmen’. Vooral jongeren maakten dankbaar gebruik van het mobiele stembureau, meldde een woordvoerder van de gemeente aan de Telegraaf.

‘Het weer speelt geen rol’
Het weer zal geen rol van betekenis spelen, schrijft nrc.next. Los van de voorspellingen -die gunstig zijn als het gaat om het uitblijven van regenbuien- is het zo dat je in Nederland altijd dichtbij een stembureau woont en dat het ook op een regenachtige verkiezingsdag wel eens droog is. Dat slecht weer stemgedrag beïnvloedt is een mythe, concludeerde de KNMI daarom.