Modeontwerper Galliano heeft spijt van antisemitische uitlatingen

In this Jan. 25, 2010 file photo, fashion designer John Galliano poses at the end of the presentation of the Dior Haute Couture spring/summer 2010 fashion collection in Paris. Christian Dior said Tuesday, March 1, 2011, that Galliano has been immediately laid off, just days after he was suspended as its creative director pending an investigation into an alleged anti-Semitic incident in a Paris cafe last week.(AP Photo/Jacques Brinon)
In this Jan. 25, 2010 file photo, fashion designer John Galliano poses at the end of the presentation of the Dior Haute Couture spring/summer 2010 fashion collection in Paris. Christian Dior said Tuesday, March 1, 2011, that Galliano has been immediately laid off, just days after he was suspended as its creative director pending an investigation into an alleged anti-Semitic incident in a Paris cafe last week.(AP Photo/Jacques Brinon) Ontwerper John Galliano tijdens de lente/zomer-collectie in Parijs op 25 januari 2010 (FOTO: AP / Jacques Brinon)

De Britse modeontwerper John Galliano heeft zijn excuses aangeboden voor de antisemitische uitlatingen die hem zijn baan kostte bij modehuis Christian Dior, meldt AP.

In een verklaring laat hij weten dat hij zich verbaal verdedigde tegen opmerkingen over zijn uiterlijk en geweld tegen hem, maar dat hij er spijt heeft van de woorden die hij gebruikte:

“Antisemitisme en racisme mogen geen plaats hebben in onze samenleving. Ik bied zonder voorbehoud mijn excuses aan voor mijn gedrag. Ik werd onderworpen aan verbale intimidatie en geweld toen iemand mij probeerde te slaan met een stoel. De persoon in kwestie nam aanstoot aan mijn uiterlijk en kleren. Daarom begon ik mij verbaal te verdedigen.”

Frankrijk gaat Galliano vervolgen
Franse aanklagers gaan Galliano vervolgen voor zijn racistische tirade. Dat hebben aanklagers in Parijs woensdagavond bekendgemaakt. De rechtszaak vindt mogelijk in het tweede kwartaal van dit jaar plaats. Als Galliano schuldig wordt bevonden kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van zes maanden en boetes van in totaal 22.500 euro.

Galliano: ik houd van Hitler
Op 23 februari werd een dronken Galliano door de Parijse politie gearresteerd nadat hij in een bar een stelletje uitschold en daarbij rake klappen vielen. De Britse ontwerper zou een vrouw van joods afkomst met de dood bedreigd hebben.

Er werd een onderzoek naar Galliano ingesteld en zijn werkgever plaatste hem op non-actief totdat het onderzoek klaar zou zijn. Maar toen maandag een video opdook waarin de ontwerper zijn liefde voor Hitler uitspreekt en tegen een vrouw zegt dat haar voorvaderen het verdienden om vergast te worden, besloot het modehuis Galliano alsnog te ontslaan.

Eerder vandaag werd bekend dat de modeshow van modehuis Dior ondanks het ontslag van Galliano gewoon doorgaat. Er was onduidelijk of de show na het vertrek van hun topontwerper wel door kon gaan.