Mevrouw Oehoe in haar nest, non-stop op webcam

De ooievaar en de oehoe zijn sinds gisteren, de eerste lentedag, op webcam op hun nest te zien. Live. Maar hoe zit het met de ijsvogel en de andere vogels?

STADS OOIEVAARS Het gaat goed met de ooievaars. Het aantal broedparen stijgt en zit op dit moment boven de 500 stuks. In Amsterdam Oost heeft een ooievaarsstel een schoorsteen uitgekozen om te broeden.
STADS OOIEVAARS Het gaat goed met de ooievaars. Het aantal broedparen stijgt en zit op dit moment boven de 500 stuks. In Amsterdam Oost heeft een ooievaarsstel een schoorsteen uitgekozen om te broeden. Dijkstra bv

Acht vogelnesten in Nederland worden sinds gisterochtend non-stop gefilmd met webcams. Kijkers op internet kunnen deze lente zo van minuut tot minuut live volgen wat er allemaal in het nest gebeurt tijdens het broedseizoen. BeleefdeLente.nl heet de vogelwebcamsite die Vogelbescherming Nederland dit jaar voor de vijfde keer openstelt. Deze lente zijn de camera’s gericht op nesten van een ooievaar, oehoe, boomklever, boerenzwaluw, slechtvalk, steenuil, ijsvogel en purperreiger. Niet alle nesten zijn al bezet – vanochtend stond bij de nesten van de boerenzwaluw, boomklever en purperreiger nog de mededeling ‘Wordt verwacht’. De boerenzwaluw is nog onderweg van de overwintering in Afrika, en moet wellicht nog een partner zoeken. Wie ‘boerenzwaluw zoekt vrouw’ op zijn web-tv wil volgen moet nog even wachten.

Het is gluurtelevisie voor vogelliefhebbers. Het oehoevrouwtje broedt al wel, maar leek aanvankelijk niet te zien op de webcamera van Beleef de Lente. Dat komt doordat „mevrouw Oehoe veertig meter verderop is gaan zitten”, buiten het bereik van de camera’s. Althans dat schreven de vrijwilligers die de camera’s beheren gisterochtend nog in het logboekje op de website. Ze kondigden aan, dat ze de camera zouden proberen te verplaatsen. Maar dat moest natuurlijk gebeuren zonder het nest te verstoren.

Maar twee uur later, rond het middaguur gisteren op de eerste meteorologische lentedag, was alles al weer anders. Mevrouw Oehoe zat duidelijk in beeld, in een nis in de rotswand, in broedhouding. Maar: „of er eieren zijn weten we nog niet”, meldt het logboekje. En inmiddels is er ook de eerste prooioverdracht te zien: vader in spé oehoe brengt aanstaande moeder oehoe een muis op bed.

Vogelwebcammen is een onzekere zaak. Je kunt wel een camera in een nestkastje hangen, maar een garantie dat daar een vogel in gaat zitten heb je niet. Dat probleem is ook zichtbaar bij de ijsvogelwebcam. In een omgevallen boom bij een watertje heeft de Vogelbescherming in de wortelkluit een ruime nestkast ( het ‘Duitse model’ van de firma Schwegler meldt het logboek) ingebouwd. Er zijn drie camera’s omheen gezet, en je hoort de vogels in het bos fluiten en de eenden snateren. Maar of de ijsvogel komt, en dan ook nog die nestkast uitzoekt om te broeden? Dat is de vraag deze lente. De enige vogel die gisterochtend bij de start van het vijfde broedseizoen rustig op zijn nest stond was de ooievaar. De camera’s hangen rond een ooievaarsnest in een boom bij Gorssel, in de uiterwaarden van de IJssel. Daar werkt de magie van Beleef de Lente al, want er zijn ook een soort ‘uitzending gemist’-filmpjes te bekijken. Gisterochtend stonden daar al de beelden op van ‘een ooievaar wordt wakker’, waarin je de ooievaar inderdaad zijn poten en vleugels ziet strekken. Ochtendgymnastiek. En dan weer gauw naar de livebeelden, want de ooievaar staat te klepperen.

Beleef de Lente, dat een van de grootste vogelwebcamprojecten ter wereld wordt genoemd, begint nu aan zijn vijfde jaar, en de Vogelbescherming heeft het succes aangegrepen om ook een boek en dvd met fragmenten over de eerste vier jaar uit te brengen, getiteld Beleef de Lente, geschreven door Han Peeters. Het is ook mogelijk de vogels die je bekijkt te sponsoren (vanaf 15 euro); vier van de acht gekozen vogelsoorten die deze Beleef de Lente in hun nest gevolgd worden, behoren tot bedreigde soorten. De boerenzwaluw, purperreiger, steenuil, slechtvalk staan op de zogenoemde ‘rode lijst’; dat wil zeggen dat ze beschermd zijn.

Bekijk de vogels en nesten op www.beleefdelente.nl