Man met baard verbergt iets

Het uiterlijk van een politicus bepaalt ongeveer 20 procent van de politieke voorkeur, zeggen psychologen en neurologen. Het brein bepaalt razendsnel – in 100 milliseconde – of een gezicht competent en betrouwbaar overkomt. Achteraf worden daar dan argumenten voor een voorkeur bijbedacht. Politici die meer met de ogen knipperen, en dus zenuwachtiger lijken, worden minder vertrouwd. Baarden, snorren en bakkebaarden zijn in de politiek uit den boze: politici met veel gezichtsbeharing hebben ‘iets te verbergen’, denkt ons brein. Hoge jukbeenderen, een grote mond en grote ogen maken daarentegen een betrouwbare indruk. Uit Nijmeegs onderzoek bleek dat tweederde van de ondervraagden de aantrekkelijke kandidaat kiest als zij hem nog nooit eerder hebben gezien – ongeacht standpunten en eerder stemgedrag. Vooral kiezers die veel tv kijken en weinig politieke kennis hebben vallen voor een daadkrachtig uiterlijk. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat mensen met een rechtse politieke voorkeur een beter ontwikkeld angstcentrum (de amygdala) hebben. Rechtse kiezers zijn daardoor meer gericht op bedreigingen van buitenaf, wat zich vertaalt in hun politieke voorkeuren: immigratiebeperking, maatregelen tegen banenverlies en tegen globalisering. Angst zorgt er volgens onderzoekers ook voor dat mensen beter gaan uitzoeken waar de kandidaten voor staan.