‘No-fly zone betekent aanvallen’- 180.000 vluchtelingen

An anti-government demonstrator waves a Kingdom of Libya flag atop a pile of burnt copies of the Green Book, next to the Green Book Studies Center in Benghazi March 2, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih
An anti-government demonstrator waves a Kingdom of Libya flag atop a pile of burnt copies of the Green Book, next to the Green Book Studies Center in Benghazi March 2, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih Demonstranten verbranden het 'Groene boek' van Moammar Gaddafi in Benghazi (FOTO: Reuters / Asmaa Waguih)

In Libië is vandaag op diverse plaatsen stevig gevochten. In onder meer de steden Brega en Ajdabiya probeerden troepen van Gaddafi oppositionele strijdkrachten te verdrijven. Moammar Gaddafi sprak vanmiddag opnieuw op de staats-tv. Zijn derde speech was grotendeels een herhaling van zetten.

Lees hieronder de ontwikkelingen van de afgelopen dag terug:

Update 21.56:
Unesco (wiki) schort alle samenwerking op met de regering van Libië en een liefdadigheidsorganisatie die wordt voorgezeten door de zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi, Seif al-Islam Gadhafi. Dat heeft de directeur van Unesco, Irina Bokova, woensdag gezegd. Unesco kwam tot haar besluit na enkele door de Verenigde Naties genomen maatregelen tegen het regime van Gadhafi. Bokova zei dat maatregelen niet konden uitblijven na verklaringen van de Libische regering, waaronder het oproepen tot ‘meer geweld tegen de burgerbevolking’.

Update 21.12: Candezen evacueren landgenoten uit Libië
Op donderdag zullen twee Canadese vliegtuigen in Tripoli landen om landgenoten te evacueren, meldt de BBC.

Activisten hebben een radiostation opgezet. Een verslag van Al Jazeera:
http://www.youtube.com/watch?v=tA1-yNPM-t4

Update 20.55: Amerikaanse schepen in stelling
In de Middellandse Zee hebben de Amerikaanse oorlogsschepen USS Ponce en de USS Kearsarge posities ingenomen om de Libische leider Moammar Gaddafi onder druk te zetten het geweld tegen zijn burgers te staken. De schepen vaarden door het Suez-kanaal vanuit de Rode Zee.

Update 20.37: Op Malta worden Libische gevechtsvliegtuigen ontmanteld
Britse en Franse technici ontmantelen de Libische gevechtsvliegtuigen die vorige week op Malta landden. Het was te gevaarlijk om de bewapende Mirages op de landingsbaan te laten staan, laat een regeringswoordvoerder weten. De piloten deserteerden nadat zij bevelen kregen om burgerdoelen aan te vallen in Libië.

Update 19:59: duizenden mensen op de vlucht
Door de onrust in Libië zijn al zeker 180 duizend mensen op de vlucht geslagen. Van hen gingen bijna tachtigduizend mensen, voornamelijk Egyptenaren, van Libië naar Egypte, aldus de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Bijna evenveel mensen vluchtten van Libië naar Tunesië. Nog eens dertigduizend mensen zouden bij de grens tussen deze twee landen wachten.

Update 19.05
Spanje biedt Tunesië hulp aan bij het evacueren van Libische vluchtelingen, meldt Novum. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Zapatero vandaag bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het land. Spanje wil een aantal schepen beschikbaar stellen en heeft een vliegtuig gestuurd met dertig ton hulpgoederen, bestemd voor het Libisch-Tunesische grensgebied.

Update 18.59 Arabische Liga overweegt ‘no fly zone’ Libië
De Arabische Liga overweegt het instellen van een ‘no fly zone’ over Libië, meldt Reuters. Zij lieten vandaag weten dat die mogelijkheid bestaat als de gevechten in het land doorgaan. Volgens secretaris-generaal van de Liga Amr Moussa zullen de leden niet afzijdig blijven terwijl er bloed vloeit in het land. De Liga heeft het lidmaatschap van Libië al ingetrokken.

De United States Postal Service (wiki), het agentschap van de Amerikaanse overheid dat zich bezig houdt met de bezorging van post, heeft zijn bezorgdienst in Libië gestaakt omdat er geen transport meer mogelijk is naar het land.

Update 18.08: Clinton: voorkomen dat Libië een tweede Somalië wordt
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is de grootste zorg voor de Amerikanen
dat Libië de kans loopt om een uitvalbasis te worden voor Al Qaida en een “tweede Somalië” wordt. Clinton benadrukt dat veel strijders van Al Qaida in Afghanistan en Irak oorspronkelijk uit Libië afkomstig zijn.

Update 17.29 uur: Een no-fly zone betekent een aanval op Libië
Mocht er een no-fly zone worden ingesteld in Libië dan houdt dat ook een aanval op het land in. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Volgens hem moet in dat geval onder meer radarapparatuur van het Libische leger vernietigd worden. “Laten we het beestje bij de naam noemen: een no-fly zone houdt in dat we eerst het luchtafweergeschut van Libië moeten vernietigen. Dan pas kunnen wij er vliegen zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over de veiligheid van onze manschappen.”

De minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt dat Amerika nog “ver verwijderd” is van een beslissing over zo’n vliegverbod.

17.11 uur: VN-landen schorsen Libië voor Mensenrechtenraad
De Algemene Vergadering van de VN heeft Libië geschorst voor de Mensenrechtenraad. Het straft het land voor “grove en systematische schenden van de mensenrechten”.

De 192 leden van de Verenigde Naties bereikten consensus op aanbeveling van de Algemene Vergadering. Wereldwijd proberen regeringen de druk op Moammar Gaddafi op te voeren en hem ertoe te bewegen het geweld tegen demonstranten te stoppen.

16.42 uur: Brega weer in handen van oppositie
In Brega hebben de tegenstanders van Moammar Gaddafi den aanval door troepen van de Libische leider kunnen afweren. De stad, die een sleutelrol vervult in de olie-export vanaf de kust, was vandaag decor van de eerste grote tegenaanval door het regime in het oosten van Libië.

Bommen vielen in het duingebied bij Brega waar oppositionele troepen oprukten om de aanval af te slaan. Het volk, gesteund door overgelopen militairen, wisten na een dag vechten de Gaddafi-troepen te verdrijven. Echter, laat in de middag zouden twe gevechtsvliegtuigen nogmaals bommen hebben gegooid op de stad. In Benghazi is alles bij het oude gebleven. Het anti-Gaddafibolwerk heeft niets te lijden gehad onder de aanval van het regime.

Bekijk een BBC slideshow van foto’s die vandaag bij de gevechtsgebieden genomen zijn.

16.13 uur: VS brengt twee oorlogsschepen in stelling
Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn vandaag door het Suezkanaal richting de Libische kust gevaren. Minister van Defensie Robert Gates had hiertoe orders gegeven. Een van de twee schepen herbergt 42 helikopters. Ook zouden er vierhonderd extra mariniers zijn meegegaan.

De mariniers kunnen direct worden ingezet bij het evacueren van burgers of het verlenen van humanitaire hulp. De helikopters kunnen dienen voor luchtbijstand voor Libische demonstranten. Direct militair ingrijpen staat nog niet op de agenda.

The Guardian heeft een interactieve kaart van Libië waarop de actuele machtsverhoudingen zijn weergegeven. Klik op de afbeelding voor de volledige weergave. Infographic The GuardianThe Guardian heeft een interactieve kaart van Libië waarop de actuele machtsverhoudingen zijn weergegeven. Klik op de afbeelding voor de volledige weergave. Infographic The Guardian

16.01 uur: Oppositionele strijdkrachten willen hulp via luchtaanvallen
Anti-regimestrijders van de Nationale Libische Raad in het oosten van Libië hebben gevraagd om luchtaanvallen. Ze hopen dat de VN hun zal steunen bij het uitschakelen van buitenlandse huurlingen die door Gaddafi tegen hen worden ingezet. Hafiz Ghoga sprak namens de Raad in Benghazi van “Afrikaanse huurlingen in Libische steden” die Libië zijn binnengevallen.

Ghoga wil gerichte aanvallen op bolwerken van die huurlingen. Hoewel de Raad tegen buitenlandse troepen op Libische grond is, zijn strategische luchtaanvallen “een heel ander verhaal”. De Raad, die het oosten van Libië in handen heeft, bestaat uit dertig leden en wordt aangevoerd door voormalig minister van Justitie Mustafa Abdel Jaleil.

Anti-Gadaffi strijders zwaaien de de originele Libische vlag terwijl ze op een tank richting Brega rijden. Foto Reuters / Goran TomasevicAnti-Gadaffi strijders zwaaien de de originele Libische vlag terwijl ze op een tank richting Brega rijden. Foto Reuters / Goran Tomasevic

15.37 uur: Internationaal Strafhof is snel met onderzoek Libië
Ongewoon snel is het Internationaal Strafhof vandaag begonnen met een onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid in Libië. De VN Veiligheidsraad riep het strafhof in Den Haag afgelopen weekend op zo’n zaak te starten. Meestal duurt het maanden, soms zelfs jaren, voordat aanklagers besluiten een onderzoek naar dergelijke misstanden te openen.

“Na een eerste onderzoek van de beschikbare informatie concludeert de aanklager dat een onderzoek gerechtvaardigd is”, luidt het statement.

14.56 uur: Nieuwe bombardementen op Rega
Een Al Jazeera-verslaggever meldt zojuist nieuwe bombardementen bij Brega. In die stad wordt al heel de dag gevochten tussen opstandelingen en Gaddafi-milities. De haven van Brega is een belangrijke olie-export terminal die eerder vanochtend in handen viel van het regime. Het centrum van Brega was in handen van oppositionele krachten, maar ook daar wordt nu hevig gevochten.

14.48 uur: VS en Groot-Brittannië denken nog aan no-fly zone
De VS sluiten een no-fly zone boven Libië niet uit. Enkele NAVO-landen zijn bezig een rampenplan op te stellen gebaseerd op de situatie in de Balkan waar in de jaren ’90 zo’n vliegverbod gold.

De NAVO heeft al te kennen gegeven dat een no-fly zone onwaarschijnlijk is zolang Rusland zijn veto daar tegen uitspreekt. Toch heeft de VS en ook Groot-Brittannië het idee nog niet uit het hoofd gezet, melden internationale persbureaus. Een no-fly zone zou Gaddafi ervan moeten weerhouden demonstranten vanuit de lucht aan te vallen.

14.30 uur: Luchtbrug voor transporteren vluchtelingen
Vliegtuigen en schepen moeten deze week elfduizend vluchteling bij de grens tussen Libië en Tunesië weghalen. Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië organiseren met goedkeuring van de EU vluchten om de vluchtelingenstroom op te vangen. Dagelijks komen er nu duizenden vluchtelingen bij, het totaal wordt nu op 140.000 geschat. Ook diverse islamitische landen helpen bij het herbergen en vervoeren van vluchtelingen.

12.32 uur: Gaddafi verschijnt op televisie
De Libische leider Moammar Gaddafi verschijnt op dit moment op televisie. Hij spreekt het volk wederom toe en bevindt zich in een gebouw in Tripoli omringd door aanhangers. Gaddafi is begonnen met spreken nadat hij lachend en zwaaiend het volkslied heeft afgewacht. Bekijk hier live de toespraak.

14.18 uur: Al Jazeera, de zender die westerse media voorzag van de speech, heeft het geluid van de Libische staats-tv weggedraaid en gaat verder met verslag doen van demonstraties. Gaddafi lijkt nog steeds bezig met zijn speech, maar wat hij zegt wordt op dit moment niet vertaald. Het lijkt erop dat demonstranten massaler de straten opzoeken sinds de toespraak van vanmiddag, waarin Gaddafi de omvang van de opstand terugschroefde tot “drie plaatsen, waaronder dorpen”.

14.12 uur: “Zij die spreken van voedselhulp zullen worden gezien als aanjagers van kolonisatie. We hebben hier genoeg eten. De olievelden zijn in onze handen. Ik heb geen tegoeden in het buitenland die bevroren kunnen worden.” Gaddafi gaat door, maar lijkt steeds onsamenhangender te spreken. Zijn speech bevat de tegenstrijdigheid en ontkenning die we in zijn eerdere toespraken ook konden bespeuren.

14.04 uur: De uitzending die westerse landen bereikt via Al Jazeera laat een tegenstrijdig beeld zien. Links zien we Moammar Gaddafi die vreedzame protesten ontkent, rechts live beelden uit diverse steden waar de Libische leider wordt weggewenst. “Willen ze dat we weer slaven worden zoals toen we slaven waren van de Italianen? Dat zullen we nooit accepteren! We zullen een bloedige oorlog hebben waarin duizenden en duizenden Libiërs zullen sterven, indien de VS of de NAVO ons land binnenvalt.”

13.59 uur: In geval van een militaire interventie in Libië door de internationale gemeenschap, zullen er “duizenden” zoden vallen, aldus Gaddafi. Zijn speech werd zoeven onderbroken door de Libische staats-tv, maar ze zijn weer in de lucht.

13.51 uur: Het leek er even op dat Gaddafi klaar was. het signaal vanuit Tripoli viel weg. Maar de leider heeft zijn toespraak hervat.

13.41 uur: “Al Qaida heeft geen politieke filosofie of ideologie. Ze hebben geen eisen en zijn in de minderheid. Hun motto is ‘doden, doden, doden’, zonder compromis.” Gaddafi zegt dat hij zou willen dat ze eisen hadden,dan kon hij tenminste met ze onderhandelen.

13.39 uur: Gaddafi benadrukt dat deze speech, zijn derde sinds de onrust in Libië begon, een rustige is. “Geen flamboyante of passievolle speech, maar rustig.” Daarna begint hij weer over Al Qaida dat in steden geïnfiltreerd is om de opstand te leiden. Hij spreekt tegen dat het jongeren zijn die demonstreren. Het is niet de jeugd, maar oude mensen. Zij “hersenspoelen” de burgers in moskeeën of “slangennesten”. Ze zouden nu ook jongeren “willen misleiden en ronselen”

13.33 uur: “De massamedia hebben de realiteit vervalst en vergroot. Het is een samenzwering om de controle te krijgen over de Libische olie en grondgebied. We zullen Libië verdedigen, centimeter voorc entimeter, tot onze laatste druppel bloed.” Gaddafi vraagt zich af hoe de VN een resolutie kan vormen op basis van mediareportages. Hij zegt dat de VN kan komen bewijzen dat Gaddafi-troepen geen enkel schot hebben gelost tegen vredige burgers. Hij noemt de leden van de Veiligheidsraad “vrienden” en daarom was Gaddafi verrast door de resolutie.

13.29 uur: “Ik was verrast door demonstraties ter ondersteuning van de leider. Bij bijeenkomsten en demonstraties worden overal foto’s van de leider omhoog gehouden, net als het gezang dat u zojuist gehoord heeft. Broeders, wat is er mis? Het is oké. Is er iemand tegen mij? Ik kan geen ontslag nemen zoals de presidenten van andere landen. Ik ben geen premier of president.” Regelmatig praat Gaddafi in de derde persoon over zichzelf.

13.26 uur: “Er is geen enkele vreedzame demonstratie. Het is een poging om onze olie in bezit te krijgen. De oliemaatschappijen hebben hun personeel gedwongen het werk neer te leggen en het land te verlaten. Nu ligt de productie haast stil. Als de demonstraties vreedzaam zouden zijn, waarom trekken landen hun ambassadeurs terug?” Gaddafi blijft erbij dat de demonstraties terroristische daden zijn.

13.19 uur: Gaddafi zegt dat hij wapendepots laat bombarderen om te voorkomen dat wapens in handen vallen van Al Qaida. “Het is een absolute leugen dat demonstranten worden beschoten!” En wederom volgt gezang. “Er was nooit een enkele demonstratie, slechts op zichzelf staande aanvallen op politiebureaus en legerbataljons in steden als Benghazi.”

13.15 uur: Gaddafi herhaalt dat er in Libië geen autoriteit is behalve het volk. Hij lijkt onsamenhangend te gaan spreken. Hij springt van demonstraties, terroristen en vermeende valse verslagen van massamedia naar de macht die in handen zou zijn van het volk. Ondertussen is op al Jazeera te zien dat er in diverse steden opstanden zijn.

13.13 uur: De westerse media maken er volgens Gaddafi een grote opstand van. “Simpelweg omdat Libië niet van buitenlandse reporters houdt”, zegt Gaddafi. “Als er één iemand dood gaat, zeggen zij dat het er duizend zijn. De demonstraties zijn terroristische daden, niet vreedzaam. Die demonstraties vinden niet in de openheid plaats. Die terroristen nemen kinderen weg, verkrachten vrouwen. Uitgebroken gevangenen pakken nu wapens en sluiten zich aan bij de terroristen.”

13.09 uur: Gaddafi herhaalt dat er de protesten door Al Qaida worden georganiseerd. Tevens beweert hij dat er nauwelijks protesten zijn geweest.

“Jij bent een zwaard dat niet zal buigen. Ga niet weg, jij zult niet weggaan”, aldus de toehoorders. Gaddafi vertelt hen dat er geen duizenden doden zijn gevallen zoals de massamedia beweren. Slechts 150, eerlijk verdeeld over alle partijen. “Er zijn enorme betogingen die mij steunen, ze weerstaan de hele wereld”, zegt Gaddafi. Waarop een vrouw in het publiek weer schreeuwt: “Er zijn geen grote protesten tegen jou, iedereen houdt van Gaddafi.”

Gaddafi gaat door. Hij zegt geen satelliet-tv te kijken. “Het is weggegooide tijd.” Hierop mag een vrouw in het publiek de microfoon pakken om haar mening te ventileren. Gaddafi gaat door: “Ik word uitgedaagd door de buitenwereld. Door de massamedia. Een belediging voor het Libische volk. Iedereen weet dat zij hun hoofd niet buigen.”

Gaddafi meent dat het complete Libische volk achter hem staat en bereid is voor hem te sterven. Hij zegt dat hij slechts een adviseursfunctie voor de Libiërs heeft. De mensen komen naar hem voor advies en “culturele invloed”. Ondertussen blijft er tijd en ruimte voor gezang van de toehoorders. “Dit gezang is nieuw geschreven door het Libische volk.” Eens te meer hij probeert te benadrukken dat de steun niet is geënsceneerd. Daarop beweert hij dat in door demonstranten overgenomen steden als Benghazi en Tobruk bataljons worden opgeleid om te vechten tegen internationale inmenging.

“In nieuwsberichten hoorde ik mijn naam. Ik moest lachen. Wat heeft het met mij te maken? Ik heb de revolutie voltrokken, gaf de macht aan het volk en ben daarna gaan rusten.” Gaddafi zegt daarna dat hij geen macht heeft, geen president is, geen parlement heeft. Hierop beginnen zijn toehoorders leuzen te roepen. “Zoiets heb ik nog nooit gehoord. Deze mensen hebben dit gezang geïmproviseerd.” Ze zingen: “Wij zweren bij God dat we nooit onze leider verlaten. “Wij willen alleen Moammar!”

Gaddafi zegt wederom dat het volk de macht heeft. “Het is niet een presidentieel of overheidsregime, noch een monarchie. Ik oefen geen macht uit. De autoriteit en macht ligt in handen van het volk.” Gaddafi zegt dat hij in 1977 de macht overdroeg aan het volk waardoor verkiezingen nooit meer nodig zijn geweest.

11.59 uur: Vluchtelingenmassa vormt humanitaire noodsituatie
De vluchtelingenhulp van de VN zegt dat er een “zee aan mensen” wacht aan de Libische grens met Tunesië. Er is opgeroepen tot het sturen van “honderden” vliegtuigen om de vluchtelingen op te halen. De Tunesische overheid rept van 80.000 mensen die deze week het land zijn binnengekomen.

Internationale hulporganisaties worstelen met de enorme stroom mensen. Veel van hen zijn Egyptische gastarbeiders die in Tunesië een vlucht naar huis hopen te vinden. Volgens de organisaties vormt de vluchtelingenstroom een humanitaire noodsituatie. Ze doen een beroep op de internationale gemeenschap om te zorgen voor onderdak en vervoer van de gestrande reizigers.

Dringen met koffers bij de grens van Libië met Tunesië. Foto AP / Paolo SantaluciaDringen met koffers bij de grens van Libië met Tunesië. Foto AP / Paolo Santalucia

11.32 uur: Wie heeft nu controle over olie-export terminal Brega?
Gaddafi-strijdkrachten hebben volgens persbureau AP de controle terug over een belangrijke olie-installatie en haven. Aan de oostelijke helft van de Libische kust, in handen van anti-regimedemonstranten, is Brega vanochtend vroeg door troepen van de Libische leider ingenomen. Dit zou zonder geweld gebeurd zijn.

In de vorige update berichtten wij dat ook het vliegveld in de oliestad in handen van regeringstroepen zou zijn gevallen. Het centrum van de stad zou nog toebehoren aan demonstranten. AP meldt dat gevechten gaande zijn tussen regeringstroepen en betogers om de controle over het vliegveld en de haven van Brega.

10.57 uur: Gaddafi-woordvoerder ontkent bombardement
Een woordvoerder van de Libische regering heeft volgens Reuters verklaard dat de berichten over gevechten in de stad Brega onwaar zijn. Eerder vanochtend kwamen er berichten binnen dat die stad gebombardeerd en ingenomen zou zijn door troepen van Gaddafi. Al Jazeera meldt nu dat Brega weer in handen in is van de demonstranten.

Al Arabiya weet ook dat Brega weer in handen in van oppositionele krachten. Echter, regeringstroepen zouden het vliegveld van de noord-oostelijke oliestad hebben ingenomen en veertien betogers hebben gedood. Brega ligt dicht bij Ajdabiya, de grootste stad in nabij anti-regimebolwerk Benghazi. BBC-reporter John Simpson meldt dat in Ajdabiya een groot munitiedepot is gebombardeerd door de Libische luchtmacht.

Demonstranten krijgen een spoedcursus van (gepensioneerde) legerofficieren in het hanteren van groot en klein materieel. Foto ReutersDemonstranten krijgen een spoedcursus van (gepensioneerde) legerofficieren in het hanteren van groot en klein materieel. Foto Reuters

10.39 uur: Clinton waarschuwt voor burgeroorlog
Hillary Clinton heeft in het Amerikaanse Congres gezegd dat er twee manieren zijn waarop de crisis in Libië kan eindigen. “Het land kan een vreedzame democratie worden of het staat aan de voet van een langdurige burgeroorlog.”

Wat er vanochtend eerder al gebeurde in Libië:

Volgens ooggetuigen aangehaald door internationale persbureaus en Al-Jazeera is er vanochtend een luchtaanval uitgevoerd op Ajdabiya in het oosten van Libië, 150 kilometer onder de stad Benghazi. Ook op het nabijgelegen Brega zouden bommen zijn gegooid. Deze stad is inmiddels door grondtroepen van Gaddafi ingenomen, aldus ooggetuigen. Brega vormt een belangrijke schakel in de doorvoer van olie vanuit Libië naar Europa.

Een woordvoerder van de Libische regering heeft de berichten over de luchtaanvallen tegenover persbureau Reuters afgedaan als ‘onwaar’.

Gaddafi probeert bufferzone te creëren rond Tripoli
Gaddafi heeft grote delen van het oosten van het land prijs moeten geven aan oppositionele krachten die van zijn regime af willen. Volgens persbureau AP probeert de Libische leider, die vanuit de hele wereld onder druk staat om af te treden, een bufferzone te creëren rond zijn machtsbasis in het westelijk gelegen Tripoli.

Volgens getuigen hielden opstandelingen gisteren stand in Zawiya, 60 kilometer ten westen van Tripoli, en Misrata, 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Inwoners van Nalut aan de grens met Libië maken vrezen een aanval van Gaddafi’s troepen teneinde die stad te heroveren op de rebellen. De vrees bestaat voor een geweldspiraal die Libië in een burgeroorlog zou kunnen storten.

Paniek na explosie in Tripoli
De ontploffing van een tankauto in Tripoli heeft vanochtend paniek veroorzaakt in de hoofdstad. Het is niet duidelijk of de explosie opzettelijk is veroorzaakt. Het voertuig vatte vlam en rolde door de explosie op zijn kant. Buitenlandse verslaggevers die vanuit een nabijgelegen hotel verslag wilden doen werden door omstanders verjaagd, meldt persbureau AP.

Schepen naar Middellandse Zee, ‘plannen voor no-flyzone’
De internationale gemeenschap denkt intussen steeds sterker aan militaire interventie - in welke vorm is nog onduidelijk. De Amerikaanse Defensieminister Robert Gates heeft twee schepen de Middellandse Zee opgestuurd “in het geval ze nodig zijn”, zo zei een woordvoerder.

De Britse premier David Cameron zei gisteren in het Lagerhuis dat er plannen gemaakt worden voor een vliegverbod, een no-flyzone. Zijn Franse collega Fillon zei gisteren dat voor zo’n maatregel wel een resolutie van de VN Veiligheidsraad nodig is “en die kan nu niet verkregen worden.”

Tienduizenden vluchtelingen aan grens met Tunesië
Aan de grens met Tunesië dreigt inmiddels een humanitaire crisis. Zo’n 70.000 vluchtelingen willen Libië verlaten, maar Tunesië - het eerste land in de Arabische wereld dat recent machtswisseling afdwong - kampt met een gebrek aan capaciteit om de mensen op te vangen.