Opkomst om acht uur al hoger dan in 2007

Rutte bracht vanochtend zijn stem al uit in de Montessorischool Waalsdorp in de Haagse wijk Benoordenhout. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen lag rond acht uur vanavond op 48 procent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Synovate. Daarmee is de opkomst, terwijl de stembussen nog een klein uur open zijn, al hoger dan de totale opkomst in 2007 (46,3 procent).

Opiniepeiler Maurice de Hond zei eerder vanavond tegen Novum te verwachten dat de uiteindelijke opkomst tussen de 51 en 55 procent zal liggen.

Aan het begin van de avond lag de opkomst in vergelijking met de Statenverkiezingen van 2007 al zes procentpunten hoger dan in 2007. Aan het begin van de dag was dat verschil nog maar één procentpunt.

Een hoge opkomst is vandaag voor alle partijen van belang, zegt Herman Staal, chef van onze politieke redactie:

“De campagne van de partijen was helemaal gericht op het omhoog krikken van de opkomst onder de eigen achterban. De peilingen laten namelijk zien dat er tussen de partijen onderling in vergelijking met de Kamerverkiezingen weinig overloop is.”