Kort nieuws Media

EFJ: ‘Nieuw debat over journalistiek’

Rotterdam, 2 maart. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) pleit voor een hernieuwd debat over journalistieke ethiek, mensenrechten en een nieuwe visie op de regulering van de media. Dat moet de democratie in Europa versterken. „Overheden moeten met hun handen afblijven van de media en de mensenrechten respecteren”, zei secretaris-generaal Aidan White van de EFJ gisteren in een lezing. Overheden zouden journalisten meer toegang moeten geven tot publieke informatie en strenge wetten over smaad, godslastering en nationale veiligheid moeten schrappen. „Het is een bedreiging voor de persvrijheid als journalisten hun bronnen niet langer anonimiteit kunnen toezeggen.” De lezing werd georganiseerd door de Raad van Europa. (NRC)

Aanval op website stichting Brein

Rotterdam, 2 maart. De website van de stichting Brein is gisteren vrijwel onbereikbaar door een aanval van hackers, een zogeheten distributed denial of service-aanval (DDoS). Dat meldt Brein-directeur Tim Kuik. De organisatie die opkomt voor de auteursrechten van de entertainmentindustrie, vermoedt dat de cyberaanval te maken heeft met het afsluiten van het internetplatform FTD. Brein won onlangs een rechtszaak tegen FTD, dat naar illegale bestanden verwees. (Novum)

Facebook grootste in bannerreclames

Rotterdam, 2 maart. Facebook passeert Yahoo dit jaar als de website die het meest verdient met zogenoemde display-advertenties in de Verenigde Staten. Dat meldt het Amerikaanse bureau eMarketer. Het sociale netwerk heeft een marktaandeel van 21,6 procent in reclamebanners. Dat is goed voor 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro), 81 procent meer dan in 2010. Yahoo heeft een aandeel van 16,4 procent. Daarna volgt Google. Het bedrijf is wel marktleider in rubrieksadvertenties, de commerciële tekstjes boven en naast zoekresultaten. Daarmee verdient Google dit jaar naar schatting 10,2 miljard dollar. (NRC)

Sipke Jan Bousema verlaat AVRO

Rotterdam, 2 maart. Sipke Jan Bousema neemt na twaalf jaar afscheid van de AVRO. In goed overleg, zeggen beide partijen. Bousema presenteerde kinderprogramma’s en later Opsporing Verzocht. Eerder vertrokken Chantal Janzen en Liesbeth Staats al bij de AVRO. (Novum)