Kort Nieuws Kunst

Joris van Casteren wordt niet vervolgd

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 2 maart. Schrijver Joris van Casteren wordt niet vervolgd wegens zijn boek Lelystad. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekend gemaakt. Drie inwoners van Lelystad dienden vorig jaar een klacht in tegen Van Casteren omdat zij zich gekwetst voelden door zijn Lelystad. Dat boek is een mengsel van autobiografie, reportage en stadsgeschiedenis. Het werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Volgens het OM is duidelijk dat het boek van Van Casteren een interpretatie van de werkelijkheid weergeeft, wat hem een zekere vrijheid geeft. Bovendien werden twee van de drie klachten te laat ingediend. Van Casteren zei in een reactie dat hij blij was niet vervolgd te worden, maar verbaasde zich dat het OM een half jaar nodig had om tot die conclusie te komen.

Sterk jaar voor Christie’s en Sotheby’s

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 2 maart. Veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s hebben een sterk jaar achter de rug. Christie’s verkocht 3,6 miljard euro aan kunst in 2010, het hoogste internationale verkooptotaal (een stijging van 53 procent wereldwijd). Sotheby’s verkopen stegen tot 3,5 miljard euro, een stijging van 74 procent ten opzichte van 2009. Het hoogste resultaat behaalde Sotheby’s uit impressionisten en moderne kunst veilingen. De resultaten tonen, sinds de economische crisis,een krachtig herstel aan van de kunstmarkt. Het succes is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan nieuwe verzamelaars uit opkomende markten, waaronder China.

Onbekend gedicht Elsschot gevonden

Rotterdam, 2 maart. In de morgen te verschijnen Elsschotbiografie van Vic van de Reijt staat een ongepubliceerd gedicht van Willem Elsschot in kladhandschrift uit 1951. Het onbekende gedicht is opgedragen aan een jeugdvriend van Elsschot, die na de oorlog veroordeeld werd voor collaboratie. „Het gaat om een konterfeitsel dat de naam gedicht nauwelijks verdient, een gelegenheidsgedichtje”, zegt Van de Reijt in een interview met het Belgische opinieweekblad Knack.