Kort nieuws Economie

Kredietverlaging dreigt voor Portugal

Amsterdam, 2 maart. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s houdt de mogelijkheid open voor een verlaging van de kredietwaardering van Portugal. „Wij denken dat Portugal zich gedwongen kan zien toenadering te zoeken tot noodfondsen”, aldus S&P vandaag. Ook voor Griekenland overweegt S&P een kredietverlaging. Een eventuele verlaging van de waarderingen van Portugal (nu A-) en Griekenland (BB+) zal waarschijnlijk maximaal twee stappen bedragen, zei S&P. Na de aankondiging van S&P daalde de euro korte tijd. (Novum/Dow Jones)

Fed klaar om te reageren op inflatie

Amsterdam, 2 maart. De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Ben Bernanke heeft gisteren gezegd dat de centrale bank klaarstaat om indien nodig te reageren op stijgende grondstofprijzen door de onrust in het Midden-Oosten. Bernanke verwacht echter dat de inflatie laag blijft. Getuigend voor een commissie van de Amerikaanse Senaat herhaalde Bernanke dat de Amerikaanse economie aan kracht wint, ondanks een matige banengroei en een zwakke huizenmarkt. De Fed verwacht een economische groei in 2011 van 3,5 procent tot 4,0 procent. Bernanke gebruikte zijn getuigenis om te onderstrepen dat de Fed de inflatie in de gaten houdt. (Novum/Dow Jones)

Bouwbedrijf Heijmans boekt winst

Amsterdam, 2 maart. Bouwbedrijf Heijmans heeft in het afgelopen jaar weer een nettowinst behaald na het verlieslijdende jaar 2009. Het bouwbedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 16 miljoen euro, tegen een verlies van 40 miljoen euro in 2009, toen Heijmans kampte met afwaarderingen en herstructureringskosten. Het bouwbedrijf dankt de verbeterde resultaten met name aan de reorganisatie. De omzet van Heijmans daalde afgelopen jaar met 13 procent naar 2,7 miljard euro. Bij de vastgoedactiviteiten zag Heijmans de koopbereidheid van consumenten niet toenemen. Het bedrijf verkocht in 2010 in Nederland 1.505 woningen, tegen 1.283 in 2009. (Novum/Dow Jones)

Hogere winst voor Koninklijke Ten Cate

Amsterdam, 2 maart. Koninklijke Ten Cate, maker van onder meer kunstgras en geavanceerde materialen voor de defensie-industrie, heeft in de tweede helft van 2010 de winst verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode van 2009. De winst steeg naar 26,4 miljoen euro, onder meer dankzij nieuwe orders voor militaire en politie klanten en vliegtuigfabrikanten en ruimtevaartpartijen. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend. Vorig jaar werd in de tweede helft van het jaar een veel lagere winst geboekt, onder meer vanwege moeilijke marktomstandigheden en reorganisatielasten in het vierde kwartaal. De omzet steeg 30 procent tot 529,9 miljoen euro. (Novum/Dow Jones)