Kort nieuws Buitenland

Tientallen doden bij strijd rebellen en leger Z-Soedan

Juba, 2 maart. Bij hevige gevechten tussen het Zuid-Soedanese leger en een opstandige factie zijn afgelopen zondag tientallen mensen gedood, zo werd vandaag bekend. De leider van die factie, oud-officier George Athor, zei vandaag dat 86 soldaten en 12 rebellen zijn gedood. Volgens een legerwoordvoerder werden bij de strijd, in de provincie Jonglei, 40 soldaten gedood. Athor had zich vorig jaar vergeefs verkiesbaar gesteld voor het gouverneurschap van Jonglei. Hij weet zijn verlies aan fraude van de zuidelijke regeringspartij SPLM en nam de wapens op. Eerder vorige maand waren er ook al zware gevechten. Zuid-Soedan stemde in januari voor onafhankelijkheid. (Reuters)

Deense zeilers naar vasteland Somalië

nairobi, 2 maart. Het Deense echtpaar en hun drie minderjarige kinderen die vorige week op zee werden overmeesterd door piraten, zijn aan land gebracht in Somalië. Dat heeft een lokale bestuurder in Hafun, een dorp in het noorden van Somalië, vandaag bevestigd. Behalve het gezin waren twee Deense bemanningsleden aan boord. Zij worden nu ook op land vastgehouden. De verwachting is dat de zeerovers losgeld willen voor de Denen. Persbureau AP haalde gisteren een piraat aan die dreigde de gijzelaars te doden indien zijn piratenbende wordt aangevallen. Het Deense gezin had op de dag voor de kaping op haar reisweblog aangegeven vol vertrouwen te zijn. „We zijn NIET geënterd door piraten.” (AP)

China en Taiwan bevrijden gijzelaar

Taipei, 2 maart. Taiwan en China hebben nauw samengewerkt om een ontvoerde Taiwanese zakenman vrij te krijgen. De 40-jarige man werd in januari in de Chinese stad Guangzhou ontvoerd door een groep criminelen uit beide landen. Ondanks een betaling van losgeld van ongeveer 2,4 miljoen euro, kwam de man niet vrij. De Chinese politie riep vervolgens de hulp in van justitie in Taiwan. De samenwerking toont de langzaam beter wordende betrekkingen tussen Taiwan en zijn grote buurland. Sinds president Ma Ying-jeou in 2008 in Taiwan aan de macht is, zijn de banden verstevigd. Vorig jaar tekenden de twee landen een belangrijk handelsakkoord. Ook zijn er directe vluchten en scheepvaartverbindingen gekomen. De twee landen waren decennialang vijanden sinds Chinese nationalisten in 1949 onderdak zochten in Taiwan. (AP)