kort nieuws

67 miljoen kinderen niet naar school

Wereldwijd gaan 67 miljoen kinderen niet naar de basisschool. Dit staat in een rapport van Unesco, de onderwijs- en erfgoedtak van de VN. Van al deze kinderen wonen 28 miljoen in conflictgebieden. Als er niet snel wat verandert, waarschuwt Unesco, dan zijn er in 2015 meer kinderen die geen onderwijs krijgen dan nu. (AP)

140.000 weg uit Libië

Al meer dan 140.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Libië. De VN waarschuwden gisteren voor een crisis bij de grens met Tunesië, waar al 75.000 mensen heen vluchtten. Er is daar een schrijnend gebrek aan water, eten en onderdak. Hulpverleners worden tegengehouden en er zijn geruchten dat patiënten in ziekenhuizen worden doodgeschoten. (AP) Lees meer over Libië op pag. 8 en 9

Citotoets verplicht

Iedere leerling moet vanaf schooljaar 2012/2013 de Cito-eindtoets maken, die later in het jaar zal worden gehouden. Dat maakte minister van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) gisteren bekend. Ook de 15 procent van de basisscholen die dat nu niet doet, moet meedoen. De overheid wil kunnen meten hoeveel ‘leerwinst’ een kind boekt op school. (NRC)

Februari minder files

Dankzij het droge winterweer en betere wegen is de filezwaarte met bijna 25 procent gedaald ten opzichte van februari vorig jaar. Dat meldt de ANWB. (Novum)