Kieshulp online weegt zwaar

Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen, in 2007, werd de Stemwijzer ruim 526.000 keer gebruikt. Het alternatief, Kieskompas, geeft nu zo’n 3.400 adviezen per dag. Hoogleraar Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg deed na de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 onderzoek naar de invloed van de Stemwijzer. Gebruikers kregen een enquête voorgelegd, 2.836 vulden hem volledig in. Wat bleek?

Bijna eenderde (31 procent) van de ondervraagden geeft aan dat het stemadvies mede hun partijvoorkeur heeft bepaald. En een op de zes mensen (15 procent) is op grond van het stemadvies zelfs op een andere partij gaan stemmen dan hij of zij eerst van plan was. Het gevolg in 2006 was dat naar schatting twaalf kamerzetels van partij wisselden, waarbij met name SP, CDA en PVV profiteerden en de PvdA verloor. Deze bevindingen zijn door de provinciale stemwijzers te vertalen naar de Statenverkiezingen.