Kamer om de tafel met fondsen

De Tweede Kamer gaat bij nader inzien toch geen uitgebreide hoorzitting houden naar het beleggingsbeleid van pensioenfondsen.

CDA’er Pieter Omtzigt, initiatiefnemer van een onderzoek naar de beleggingsprestaties van de fondsen, merkte gisteren tot zijn verrassing dat het enthousiasme bij andere partijen, met name bij VVD, PVV en SP, is afgenomen. Ze volstaan nu met een gesprek.

Een uitzending van Zembla was aanleiding voor de planning van een hoorzitting. Door slecht beleid zouden pensioenfondsen honderden miljarden, 800 miljard euro om precies te zijn, zijn misgelopen. Maar het bureau dat het voor Zembla uitrekende maakte fouten en de redactie bleek de materie soms iets te ijverig te hebben samengevat. Uitholling van de reserves zou niet 800 maar 150 miljard euro bedragen.

VVD en SP willen geen groot onderzoek meer. „We gaan niet nadieselen op een ondeugdelijke uitzending”, zegt Ineke Dezentjé Hamming van de VVD. „De noodzaak van een grote hoorzitting is daarmee verdwenen”, zegt Paul Ulenbelt van de SP. Maar er zouden ook andere redenen zijn: de VVD die de eigen minister wil beschermen, de SP die geen onrust in de polder wil aan de vooravond van een nieuw pensioenakkoord en Omtzigt die zich in de ogen van sommige Kamerleden politiek te enthousiast wilde profileren.

Omtzigt wilde een hoorzitting nieuwe stijl. In de zaal waar parlementaire enquêtes worden gehouden, kan de Kamer dan een expert lang ondervragen. De uitnodigingen waren al de deur uit. In plaats daarvan komt een ‘rondetafelgesprek’. Dezentjé Hamming: „Gewoon deskundigen met een kopje koffie in de Kamer.”

Omtzigt betreurt het. „Waarom wel over van alles en nog wat een spoeddebat houden en niet over zoiets wezenlijks als hoe we met onze pensioenfondsen omgaan?”