Justitie ziet drugsnetwerk onder fanatieke Ajaxfans

Is er een link tussen de harde supporterskern van Ajax en grootschalige drugshandel? Zes verdachten verschenen vandaag voor de rechter.

Tamara (32) kijkt in de rechtzaal uitdagend om zich heen. Daan kijkt in de verdachtenbank het grootste deel van de tijd strak voor zich uit. De moeder van Tamara, die tussen hen in zit, veegt af en toe de tranen uit haar ogen.

„Mevrouw is gepiepeld’’, zegt raadsman Geels. „Maar ze is ook bang haar dochter kwijt te raken”

Tamara F. en Daan van der E., fanatieke supporters van Ajax, verschenen vanmorgen met vier medeverdachten bij de rechter tijdens een pro-formazitting. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, die zich bezighoudt met handel in harddrugs en hennepteelt.

Bij het onderzoek in deze zaak werd onder meer 173 gram cocaïne gevonden, 2.410 xtc-pillen, 47 gram mdma (een grondstof voor xtc) en 5,8 liter amfetamine. In totaal werden zeventien verdachten aangehouden.

Toen Tamara en Daan vorig jaar november werden opgepakt, deed de politie ook huiszoeking in het huis van de moeder van Tamara. Een speurhond ontdekte in een jukebox stapels bankbiljetten. Waarde: ruim een ton. Ook werden lampen gevonden die mogelijk gebruikt kunnen worden voor hennepteelt. Hoe kwamen die spullen daar? Moeder zegt het niet te weten.

„Moeder zit in een lastige situatie”, zegt haar raadsman, „want ze durft haar dochter er niet naar te vragen.”

Het strafrechtelijk onderzoek in Amsterdam, onder de naam Kwast, richt zich vooral op Tamara en Daan, die sterke banden hebben met Vak 410, een groep jonge en fanatieke Ajax-supporters. Daan en Tamara deelden niet alleen hun leven met elkaar. Ze leidden volgens justitie ook een drugsbende met nogal wat Ajax-aanhangers.

Tamara en Daan zwijgen, net als André – ‘Rieu’ – S., de derde belangrijke verdachte. Tamara doorbrak vanmiddag alleen even haar stilzwijgen met een klacht over „contexten” die niet zouden kloppen.

Het Openbaar Ministerie (OM) baseert zijn verdenkingen op belastende verklaringen van drugskoeriers en klanten en op verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken. Het dossier telt ruim tweeduizend pagina’s en is nog niet compleet. Op verzoek van de advocaten worden de komende maanden nog meer getuigen gehoord.

De lezingen over de aanleiding tot het onderzoek verschillen. Volgens de advocaten van de verdachten begon het met een confrontatie tussen fanatieke Ajax-supporters en een werknemer van bioscoopcomplex Pathé Arena. Gealarmeerde politie besloot de telefoon van een van die supporters af te tappen. En toen belde een meisje hem om te vertellen dat bij een inval in naar huis de hennepplantage was ontdekt. Dat spoor leidde naar Daan en Tamara, die de helft van haar huur betaalden in ruil voor teeltruimte. Ze zouden nog meer van dit soort ‘hennepwoningen’ runnen in Amsterdam.

Volgens justitie waren er belangrijker aanleidingen. Een lange reeks geweldsincidenten rond de groep Ajax-supporters bijvoorbeeld. Daan was betrokken bij bij de bestorming van het ADO-honk in Den Haag en een schietpartij in Rotterdam. Daarnaast was er het grootschalig gebruik van cocaïne onder fanatieke supporters. Waar veel drugs worden gebruikt, wordt doorgaans ook gedeald, is de ervaring van de politie.

Het onderzoek leverde, naast informatie over hennepteelt, vooral aanwijzingen op over grootschalige cocaïnehandel. Daan en Tamara zouden vele bestellingen van klanten in de regio Amsterdam en in het Gooi ontvangen; ze kregen honderden telefoontjes per dag. Koeriers op scooters zouden de cocaïne en de pillen hebben bezorgd. De koeriers zouden in een soort ploegendiensten werken.

De ‘Ajax-zaak’ heeft zo op het oog nogal wat overeenkomsten met de strafzaak die maandag begon tegen vijf fanatieke aanhangers van voetbalclub Groningen. Justitie heeft twee tot vijf jaar cel geëist tegen deze mannen van de Z-side, die lid zouden zijn van een criminele organisatie. Ze worden verdacht van afpersing en handel in cocaïne met onder anderen aanhangers van een Britse voetbalclub.

De verdediging van de verdachten betoogde vanmorgen dat voetbalclub Ajax er met de haren wordt bij gesleept. Advocaat Roelse: „Er is bij het Openbaar Ministerie een gretige veronderstelling dat iedereen die wedstrijden van Ajax bezoekt een hooligan is die zich bezighoudt met dingen die niet deugen.”

Officier van Justitie Hoogerheide ging er niet rechtstreeks op in, maar zei wel: „Het is een vriendengroep, waar je makkelijk binnen een paar uur geld kunt verdienen.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Justitie ziet drugsnetwerk onder fanatieke Ajaxfans (2 maart, pagina 4) wordt de raadsman van een van de verdachte Ajaxsupporters ten onrechte aangeduid als Geels. De juiste naam van de advocaat luidt echter Van Gils.